назад

У Сумах відбулася прес-конференція «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості»

У Сумах за участі керуючої справами виконавчого апарату Сумської обласної ради, очільниці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, а також клієнтів та партнерів системи БПД відбулася регіональна прес-конференція, присвячена питанням ролі системи безоплатної правової допомоги в Україні, обговоренню тенденцій її розвитку та кращого досвіду.

Під час конференції, яка відбулася на базі Сумської обласної державної адміністрації, презентований український досвід з надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним категоріям громадян, обговорені питання доступності та якості правових послуг. А передувала цьому заходу масштабна триденна Київська міжнародна конференція, що відбулася 10-12 вересня цього року.

Очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко розповіла присутнім про розвиток системи БПД в Україні, починаючи з 2011 року, коли було прийнято Закон Україні «Про безоплатну правову допомогу». Окрім цього, очільниця Центру роз’яснила, як поступово розширювалося коло осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, акцентувавши увагу на соціальній спрямованості діяльності системи БПД. Ознайомилися присутні і зі структурою системи БПД у країні, і на Сумщині зокрема.

«Структура системи БПД на Сумщині представлена Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області, 4 місцевими центрами у м. Конотоп, Охтирка, Суми, Шостка та 14 бюро правової допомоги  в районах області. Юристами на сьогодні вже надано понад 92 тисячі правових консультацій та роз’яснень жителям Сумщини», – зазначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Окрім цього, презентовані ключові результати роботи, сучасні сервіси, якість правових послуг та наголошено на проактивному розвитку системи БПД.

«Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги успішно працюють на території Сумщини. Фахові юристи надають якісну правову допомогу громадянам як у кримінальних, так і у цивільних та адміністративних справах. Приємно, що на рахунку адвокатів та фахівців системи є чимало успішних справ захисту прав клієнтів», – зазначила керуюча справами виконавчого апарату Сумської обласної ради Вікторія Патютько.

Директорка Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко ознайомила присутніх з основними напрямками діяльності центру та інноваціями у роботі, акцентувавши увагу на значній кількості звернень громадян саме із сімейних питань. Тож, центр є одним із п’яти центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на території України, які сьогодні реалізують проект «Комплексна допомога у родинних та сімейних правовідносинах».

До заходу також долучилися партнери, адвокати та клієнти системи БПД Сумщини. Зокрема, адвокат системи БПД Семен Стадник разом зі своїм клієнтом розповіли, яких успіхів домоглися у справі захисту порушених прав, а також зазначили, що діяльність центрів та бюро правової допомоги на сьогодні дійсно є важливим інструментом соціальної справедливості.

Позитивні відгуки про співпрацю із системою безоплатної правової допомоги Сумщини лунали й від партнерів. «Ми вже не один рік поспіль співпрацюємо з Регіональним центром у частині перенаправлення клієнтів, проведення спільних флеш-мобів, правопросвітницьких заходів тощо. Це наші надійні партнери», – наголосила Наталія Єсіна, представниця УГСПЛ м. Суми.

Також говорили про активну взаємодію і представники Зарічного районного суду, Патрульної поліції Сумської області, Сумського державного університету. «Спільно з фахівцями системи безоплатної правової допомоги ми реалізуємо в регіоні важливі для громадськості проекти. Наші студенти із задоволенням проходять практику на базу центрів. І кількість клієнтів, яка щороку збільшується, звичайно свідчить про високу довіру громадян до центрів та бюро правової допомоги», – зазначила Адріана Костенко, викладачка Сумського державного університету.

Під час прес-конференції також представили відеоролики з реальними історіями клієнтів, які змогли захистити свої порушені права завдяки підтримці адвокатів та юристів системи безоплатної правової допомоги.