назад

День захисту людей похилого віку

SuR 180615 15 2

15-го червня рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19-го грудня 2011-го року відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей. Ми називаємо цю подію – Днем захисту літніх людей. Система безоплатної правової допомоги приділяє значну увагу саме цій категорії населення, надаючи правові консультації та роз’яснення, проводячи правопросвітницькі заходи, представляючи інтереси в судах тощо. Адже люди похилого віку часто зазнають дискримінації за віковою ознакою, нерідко опиняються за межею бідності, не затребувані суспільством, а також вони не в змозі слідкувати за всіма змінами в законодавстві.

До центрів та бюро правової допомоги Сумщини люди похилого віку найчастіше звертаються з таких питань:

Зміни до порядку надання субсидії;

Порядок оформлення заповіту;

Оформлення спадщини;

Перерахунок пенсії;

Пільги для ветеранів війни;

Державна реєстрація права власності на нерухоме майно;

Виплата надбавки до пенсії як дитині війни відповідно до постанов суду, які набрали законної сили.

SuR 180615 19 2 SuR 180615 20 2

З 2010 року в м. Шостка успішно реалізується інноваційний проект «Університет третього віку». У межах цього проекту проводяться просвітницькі та навчальні курси для громадян похилого віку, які знаходяться на обліку в Шосткинському міському територіальному центрі соціального обслуговування, з метою підтримання їхньої соціальної та інтелектуальної активності. Так, 22 травня відбувся урочистий випуск економічно-правового факультету Університету III віку. На захід була запрошена інтегратор місцевого центру Юлія Зацаринна, яка є викладачем вищезазначеного факультету.

SuR 180615 21 2

SuR 180615 22 2Студенти отримали свідоцтва про закінчення чергового курсу Університету. «Університет третього віку» – це модель соціальної інтеграції осіб літного віку в сучасне суспільство. Особи похилого віку отримують необхідні для повноцінного існування в сучасному світі знання, відчувають себе потрібними суспільству, усвідомлюють, що життя продовжується і межі пізнання не існує. Наш університет і надалі буде працювати й надавати освітні послуги людям похилого віку, інтегрувати їх в суспільство», – зазначила заступник голови Шосткинської міської ради, ректор Університету третього віку Ніна Сиваєва. У межах роботи факультету «Правовий орієнтир» Університету третього віку Юлія Зацаринна та Світлана Мязіна для осіб похилого віку провели семінар-навчання «Договір довічного утримання. Практичні аспекти» на базі відділення соціально-побутової адаптації № 1 Шосткинського міського територіального центру соціального обслуговування. У ході заходу працівник центру Юлія Зацаринна детально роз’яснила порядок укладання договору довічного утримання, фінансові переваги відчужувача, ризики, порядок припинення діяльності. «Після передачі права власності за договором довічного утримання літня людина отримує певні вигоди: вона більше не повинна платити за квартиру (це обов’язок набувача), не ризикує у випадку руйнування цієї квартири (це також переноситься на плечі набувача). Відчужувач за договором довічного утримання ніяких обов’язків не несе і при цьому набуває цілий ряд прав», – пояснила Юлія Зацаринна.

SuR 180615 23 2Одним із основних напрямків діяльності Шосткинського місцевого центру з надання БВПД є організація роботи мобільних пунктів консультування для соціально вразливих категорій громадян та людей похилого віку. З цією метою для осіб, які проходять лікування в госпіталі в м. Шостці, працівники Шосткинського місцевого центру систематично надають роз’яснення з правових питань та проводять правопросвітницькі бесіди «Права пенсіонера: що потрібно знати» (права пенсіонера на отримання довічної пенсії, індексація і перерахунок пенсії, соціальних виплат).

SuR 180615 24 2«Подача заяви для нарахування пенсії (пакет необхідних документів) проводиться в будь-який час з моменту виникнення права на пенсію, але не раніше ніж за місяць до виникнення такого права. Майбутній пенсіонер може подати документи особисто, через представника підприємства, поштою або через представника (за дорученням)», – роз’яснює Юлія Зацаринна.

SuR 180615 12 2В Охтирській районній бібліотеці відбувся тренінг на тему «Захист та адвокація прав літніх людей». Мета даного заходу – забезпечення знаннями громадян похилого віку. Тренінг провела директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир та заступник директора Микола Кравченко, які розповіли присутнім про діяльність Центру, перелік послуг, що надає центр, та категорії осіб, які можуть ними скористатися.

SuR 180615 13 2 SuR 180615 17 2

Ознайомили присутніх щодо правильності прийняття документів на субсидії, хто має право на отримання субсидії, які потрібні документи та як вірно заповнювати нові заяви та декларації для отримання субсидії, про діяльність ОСББ.

SuR 180615 16 2

 

 

 

 

SuR 180615 11 2

Тренінг пройшов в межах проекту “Покращення якості життя колишніх жертв націонал-соціалізму шляхом залучення активних членів громади до підтримки, захисту та адвокації інтересів літніх людей, створення сприятливих умов для їх життя, забезпечення ефективності та регулярності підтримки, що надається”. Це далеко не весь перелік заходів, які здійснюють працівники системи БВПД Сумщини щодо правового захисту літніх людей. Головне, на чому наголошують фахівці системи БВПД, – усі без винятку люди мають знати та вміти захищати свої права. А допомогти в цьому завжди готові юристи безоплатної правової допомоги.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.