назад

Депутати сільської ради Роздільнянського району дізналися про роботу місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

deputat sapit 214 вересня директор Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кулішова взяла участь у сесії Гаївської сільської ради, на якій розповіла про діяльність центру. Вона нагадала депутатському корпусу, що відповідно до Конституції України кожна особа має право на отримання безоплатної правової допомоги, з метою реалізації такого права по всій території України працюють близько 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, серед яких також у м. Роздільна.

Керівник Центру представила депутатам інформаційний буклет «Депутатські звернення та запити», який розроблений його працівниками.

Законодавець, покладаючи на депутатів місцевих рад виконання низки важливих завдань – забезпечення конституційних прав і свобод людини, створення умов для реалізації життєво важливих потреб та законних інтересів населення, розвиток місцевої демократії –  закріплює й механізми здійснення депутатом покладених на нього завдань.

Вагоме місце серед них займає право на депутатське звернення (запит), використовуючи яке, депутат може досить успішно виконувати функції представника територіальної громади.

Дане питання регулюється статтями 10-13; 20-24 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (із змінами та доповненнями).

При написанні депутатських  звернень та запитів необхідно вказати:

  • найменування адресата та його адресa;
  • дата складання документа та вихідний номер;
  • назва документа – депутатське звернення, тема цього звернення;
  • виклад обставин, що спонукали депутата направити це звернення;
  • саму депутатську вимогу (тобто суть звернення із посиланням на чинне законодавство);
  • адресу, на яку необхідно направити відповідь;
  • додатки до звернення (в разі наявності обґрунтовуючи матеріали, звернення виборців тощо);
  • прізвище, ініціали, підпис депутата.

В свою чергу орган або посадова особа, до якої подано депутатське звернення, зобов’язані у 10-денний термін розглянути порушене депутатом питання та надати йому відповідь, а в разі необхідності додаткового вивчення чи перевірки дати йому відповідь не пізніш як у місячний строк.

Якщо депутатське звернення з об’єктивних причин не може бути розглянуто у встановлений строк, депутату місцевої ради зобов’язані письмово повідомити про це з обґрунтуванням мотивів необхідності продовження строку розгляду.

deputat sapit 1

deputat sapit 2

deputat sapit 3

————————————————

Роздільнянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: вул. Незалежності, 2, м. Роздільна, Одеська область, Україна, 67400

Електронна адреса: rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Скайп: legalaid_rozdilna 

Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43