назад

Діти мають право на правовий захист від держави

З метою підвищення рівня правової обізнаності населення 17 лютого фахівчиня системи БПД Людмила Туєшин познайомила учнів 9-10 класів Назавизівської ЗОШ І-ІІІ ступенів із системою БПД, її структурою і функціюванням, повідомивши, що всі діти мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто складання процесуальних документів, представництво інтересів у суді, захист.

 

Одну з найбільш вразливих соціальних груп населення складають підлітки. Юний вік, правова необізнаність, надзвичайна енергійність нерідко грають злий жарт ними. Те, що на перший погляд виглядає як невинна гра, або жарт, запросто може виявитись правопорушенням чи злочином.

Фахівчиня системи безоплатної правової допомоги більш детально розказала дітям про права людини. Звертаючись до молоді із риторичним запитанням: «Що ж таке права людини?» можна було почути різні відповіді, адже це поняття багатогранне. Права людини подібні броні: вони захищають вас, вони подібні правилам, оскільки говорять вам, як можна себе вести.

Говорили і про права підлітків, яких у них зараз досить багато. Наприклад, 14-річні діти можуть самостійно звертатися до суду і визначати своє місце проживання, можуть бути засновниками дитячих та молодіжних громадських організацій, 16-річні – працювати за трудовим договором, нести кримінальну та адміністративну відповідальність і навіть бути підприємцями.

Слід сказати, що підлітки не тільки ставили запитання, але й обмінювалися цікавими думками.