назад

ПОСИЛЮЄМО ПРАВОВУ СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ПОЛТАВЩИНИ

У місті Решетилівці для сільських, селищних голів, депутатів місцевих рад, посадових осіб органів місцевого самоврядування, держслужбовців Решетилівського району провели навчання про те як вирішувати правові потреби представникам територіальних громад регіону

Виїзний семінар «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині» зібрав представників системи безоплатної правової допомоги області, Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування,Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (Суми) , Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області, Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та управління соціального захисту населення Решетиліської райдержадміністрації.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися очільники місцевої влади – секретар Решетилівської міської ради Оксана Дядюнова, в.о. голови районної державної адміністрації Антон Колесніченко та заступник голови Решетилівської районної ради Віктор Бережний.

Модератором заходу виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Виконавчий директор Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Микійчук розповів присутнім про особливості подачі проектів у межах реалізації програми «Бюджет участі», що дозволяє громадам реалізувати масштабні проекти, спрямовані на розвиток територіальних громад.

З виступу директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександра Черчатого учасники заходу дізналися, які гарантії мають громадяни щодо захисту своїх прав громадян, зокрема, завдяки системі безоплатної правової допомоги, як таку допомогу громадяни можуть отримати у Решетилівському районі та яка діяльність проводиться фахівцями бюро правової допомоги щодо інформування про їх права, захист та реалізацію.

«Виїзні семінари на Полтавщині організовані Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно із партерами системи та за підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації вже стали доброю традицією та прикладом ефективної співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та системи безоплатної правової допомоги в області. Такі заходи дають можливість вирішувати наболілі питання у територіальних громадах та підвищувати правову обізнаність представників громад», – повідомив Олександр Черчатий.

Про нову структуру та повноваженн Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України розповів Олег Тимченко.

Не минули увагою організатори заходу і такі важливі, соціально значущі питання, як реформування медичної галузі в Україні та як ця реформа працює на Полтавщині. Про це під час свого виступу говорив начальник відділу управління персоналом та медичними кадрами Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Оглобля.

Представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Решетилівського району також дізналися про напрями та форми протидії рейдерству в аграрній сфері, ознайомилися з діяльністю Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області щодо захисту прав аграріїв, найбільш типовими питаннями, з якими звертаються представники аграрного бізнесу, та як вони вирішуються в правовому полі. Під час семінару говорили і про пенсійну реформу, її суть та механізми реалізації.

Також на заході був присутній Громадський радник Решетилівської громади Олег Коцар він розповів про свій досвід співпраці із системою безоплатної правової допомоги. Враховуючи важливість питань, які висвітлювалися на семінарі, учасники заходу активно ставили питання спікерам та мали змогу отримати на них фахову відповідь від представників державних інституцій.