назад

Дітям – про права і як їх відстояти. Навчальний рік на Буковині розпочався з правових уроків.

     Право на освіту, медичну допомогу, право на захист від образ та приниження. Те, без чого не можливе життя у цивілізованій країні. Учням шкіл у всіх областях України, на Буковині зокрема, фахівці системи безоплатної правової допомоги розповідають про права та як їх відстояти. Заходи відбуваються у рамках проекту «Я маю право».

Дитина, у якої батько є депутатом, чи дитина, у якої батько – вчитель, високого чи низького зросту – рівні у своїх правах. Так має бути і про це нагадують такі міжнародно-правові документи, як Декларація прав дитини (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_384) та Конвенція про права дитини (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021). Зокрема, згідно із статтею 2 Конвенції про права дитини всі діти, незалежно від їх раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, соціального походження, – рівні у своїх правах. Держава не може порушувати жодне з прав. Держава має активно пропагувати права дитини. Під час правопросвітницьких заходів про це також нагадують фахівці системи безоплатної правової допомоги.

     У Сокирянській загальноосвітній школі грали у правові ігри, спілкувались на серйозні теми, розповідали, куди звертатись, якщо права дітей порушують. Головний спеціаліст Сокирянського бюро правової допомоги Олександра Івасюк нагадала дітям про їхні права. До прикладу: право на повноцінне харчування, право на відпочинок  і розваги,  право на освіту, на отримання інформації, право на захист від примусової правці, право на захист від образ та приниження. Водночас фахівець системи безоплатної правової допомоги звернула увагу, що варто не забувати і про обов’язки. Зокрема нагадала такі правила:

·       Поводити себе так, щоб своєю поведінкою не порушувати права інших людей.

·       Поважати і любити тих, хто тебе оточує.

·       Цінувати і піклуватись про своє здоров’я.

·       Не ображати і не принижувати інших.

·       Бути старанним учнем та інші правила.

Перевірити, чи діти запам’ятали свої права, вдалося завдяки карті «Прав дитини». Насамкінець учні отримали «Паспорти прав дитини».