назад
24.02.17

“Діяльність адвоката в роботі з судовими та правоохоронними органами: війна і мир”, – круглий стіл у Києві

16865174 1192710884160189 7720583079939589673 n

24 лютого відбувся круглий стіл “Діяльність адвоката в роботі з судовими та правоохоронними органами: війна і мир”, організований Комітетом захисту прав та гарантій адвокатської діяльності Асоціація адвокатів України. Під час заходу представники адвокатської спільноти, суддівського корпусу, правоохоронних органів та інших зацікавлених сторін говорили про збільшення кількості фактів порушень прав адвокатів, причини таких фактів та висловлювали міркування стосовно шляхів їх усунення. Участь у заході взяв перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок.

«Порушення є систематичними і їх кількість збільшується», – констатували учасники круглого столу (переглянути список учасників). Причинами таких фактів, на думку учасників круглого столу, є відсутність достатньої комунікації адвокатури з правоохоронними органами; нерозуміння принципів роботи і цілей адвокатури; помилки адвокатів при здійсненні своєї діяльності; відсутність своєчасного і належного реагування правоохоронних органів на порушення прав адвокатів та вчинення злочинів у відношенні них.

Мирослав Лаврінок розповів про проблеми практичного застосування статті 53 Кримінального процесуального кодексу (Залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії).

Він нагадав про рекомендацію незалежних експертів Ради Європи, висловлену у рамках звіту Ради Європи за результатами оцінювання системи безоплатної правової допомоги в Україні у світлі стандартів та передового досвіду Ради Європи: проводити аналіз кожного випадку призначення адвоката для проведення окремої процесуальної дії (ст. 53 КПК).

22

Кожного року, за словами Мирослава Лаврінка, кількість таких випадків зростає, але це не завжди свідчить про зловживання лише з боку слідчих, слідчих суддів, суддів чи прокурорів, які використовують механізм статті 53 КПК аби розірвати єдність правової позиції, усунути захисника, який надавав правову допомогу, залучити іншого адвоката, поставивши під сумнів якісь захисту. Іноді й захисники відсутні в потрібний момент проведення невідкладної процесуальної дії, тобто в певний процесуальний період, аби потім це використати в своїй подальшій тактиці захисту. І слідчі або судді вимушені залучати захисника від центру з надання БВПД якраз в порядку статті 53 КПК. «Проблема існує не лише з однієї сторони барикади», – зауважив перший заступник директора Координаційного центру.

6

«Ми маємо говорити про спільний інтерес. Адже всі – і судді, і адвокати, і прокурори є учасниками процесу і їхньою спільною метою є здійснення справедливого правосуддя», – наголосив Мирослав Лаврінок. Саме з цією метою, за його словами, були розроблені, схвалені Радою адвокатів України та затверджені Міністерством юстиції України Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

16864586 1192710970826847 1750886986338704606 n

Зокрема, Стандарт №4 передбачає, що у разі призначення захисника для проведення окремої процесуальної дії він переконується, чи дійсно завчасно та належним чином був повідомлений про проведення цієї процесуальної дії раніше залучений захисник (захисники), а також чи процесуальна дія дійсно є невідкладною. У разі виявлення невідповідності цим вимогам захисник заявляє клопотання слідчому, прокурору, слідчому судді або суду про перенесення процесуальної дії у зв’язку з відсутністю таких обставин. У разі дотримання згаданих вимог або відмови у задоволенні заявленого клопотання захисник перед проведенням процесуальної дії узгоджує правову позицію з раніше залученим захисником (захисниками).

Він нагадав, що Рішенням Національної асоціації адвокатів України від 17 грудня 2013 року №267 «Про схвалення проекту стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі» було рекомендовано взяти до уваги, що дотримання Стандартів є обов’язковим виключно при наданні адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги, в інших випадках вони можуть застосовуватись адвокатами на добровільній основі. Поширення цього стандарту для всіх адвокатів України, переконаний Мирослав Лаврінок, сприятиме правильності практичного застосування статті 53 КПК.

Також, переконаний він, в Україні сьогодні важливо формувати відповідну судову практику. Адже сьогодні відсутні будь-які правові позиції чи узагальнення судової практики Верховного суду України чи Вищого спеціалізованого суду України щодо застосування слідчими, прокурорами, слідчими суддями чи судом ст. 53 КПП. Для формування такої практики адвокатам при написанні касаційних скарг, на думку Мирослава Лаврінка, слід звертати увагу на порушення права особи на захист при застосуванні ст. 53 КПК.

16938747 1192710887493522 3198128201112785177 n

Переглянути презентацію Мирослава Лаврінка «Стаття 53. Війна чи мир заради правосуддя?»

Переглянути відеозапис заходу

Фото – http://press.liga.net


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook      YouTube YouTube      Google Google+    тTwitter