назад
11.07.17

Для засуджених осіб в Сумському СІЗО проведено правопросвітницький захід

SuR 170711 011 липня для засуджених осіб, що відбувають покарання в Сумському слідчому ізоляторі заступником начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Володимиром Жалковським та головним спеціалістом цього відділу Мариною Андрієнко  проведено інтегрований правопросвітницький захід – лекцію з елементами бесіди. Це стало можливим завдяки укладеного Меморандуму про співпрацю з Південно-Східним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Учасниками заходу стали 9 засуджених осіб. На заході також були присутні заступник начальника Сумського СІЗО із соціально-виховної та психологічної роботи Василь Горовий та психолог відділу з соціально-виховної та психологічної роботи Сергій Яценко.

SuR 170711 1

Захід проведено в рамках правових засад системи та доступу до безоплатної вторинної правової допомоги зі сторони осіб, які потребують на таку допомогу. Під час проведення заходу Володимиром Жалковським акцентовано увагу присутніх на те,  як можуть звернутися ув’язнені особи до центру з надання БВПД. Детально надано роз’яснення щодо порядку підготовки на направлення на адресу Регіонального центру звернення засудженого для отримання одного з видів правових послуг. Ознайомлено з механізмом надання такої допомоги та призначенням адвоката, прибуття захисника за належністю. За словами Володимира Жалковського «кожна особа, яка набула статус засудженого має повне невід’ємне право на отримання кваліфікованої правової допомоги, адже чинне законодавство України, насамперед Закон України «Про безоплатну правову допомогу», надає та регулює таку можливість».

SuR 170711 5

Наприкінці заходу надано консультаційні відповіді на запитання ув’язнених з правових питань, питань, що стосуються порядку виконання покарань та надання БВПД.

SuR 170711 4

Цього ж дня Володимиром Жалковським проведено робочу зустріч з начальником Сумського СІЗО Олександром Поповичем, де обговорено правові можливості звернень громадян, які є засудженими, обвинуваченими чи підозрюваними, що відбувають покарання у виправній установі та/або тимчасово перебувають в слідчому ізоляторі. Порушено тему дотримання прав осіб ув’язнених та тих, що тримаються під вартою. У ході зустрічі Олександр Попович повідомив, що «у Сумському СІЗО  крім осіб, які є підозрюваними чи обвинуваченими у кримінальних провадження,  перебувають  також особи, ув’язнені до відбування покарання на певний строк та залишені за власною ініціативою для проведення парково-господарських робіт та підтримання господарства виправного закладу в належному стані. Вікова категорія засуджених – від 21 до 39 років».

SuR 170711 3

SuR 170711 2

Крім цього, обговорено питання щодо подальшої співпраці установи СІЗО з Регіональним центром.