назад
08.05.15

До кінця року у шести регіональних центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги буде проведено внутрішній аудит

audit5 травня 2015 року наказом Координаційного центру з надання правової допомоги № 102-аг було затверджено План проведення внутрішніх аудитів в територіальних відділеннях Координаційного центру з надання правової допомоги на травень-грудень 2015 року (далі – План).

План проведення внутрішніх аудитів регіональних центрів БВПД (далі – Центри) був розроблений на основі оцінки ризиків у їх діяльності. Ступінь «ризиковості» Центрів був розрахований на основі аналізу узагальнених статистичних даних за 2014 рік. Найвищі бали за ступенем «ризиковості» отримали Центри у Донецькій, Дніпропетровській, Полтавській, Одеській, Луганській, Кіровоградській, Миколаївській, Черкаській та Запорізькій областях.

 

Однак, у зв’язку з об’єктивними обставинами, які склалися у Донецькій та Луганській областях через проведення антитерористичної операції, та зважаючи на те, що у Полтавській області в I кварталі 2015 року вже був проведений позаплановий внутрішній аудит, вказані Центри не були включені до плану проведення внутрішніх аудитів.

 Таким чином, з урахуванням фактичної кількості робочих днів у 2015 році, орієнтовного строку проведення одного внутрішнього аудиту та резерву робочого часу на проведення позапланових внутрішніх аудитів, до Плану проведення внутрішніх аудитів у 2015 році було включено шість Центрів:

  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області;
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області;
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області;
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області;
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області;
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області.

При проведенні внутрішнього аудиту у Центрах буде оцінюватися:

  • стан звітування адвокатів за виданими їм дорученнями для надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • рівномірність розподілу виданих доручень між адвокатами;
  • рівномірність розподілу між адвокатами справ за видами, складністю та рівнем оплати.

Водночас, слід зазначити, що ранжування всіх Центрів за ступенем «ризиковості» з метою подальшого включення найбільш ризикових Центрів до плану проведення внутрішніх аудитів було проведено на основі попередньої оцінки саме цих трьох показників.

Методика визначення «ризиковості» Центрів полягає в наступному:

І. Щодо кожного Центру окремо визначається 3 відносних показники:

  • відсоток доручень, за якими адвокатами не було надано звіти;
  • показник варіації щодо кількості виданих доручень на кожного адвоката, що у відсотках характеризує ступінь нерівномірності розподілу доручень між адвокатами (чим вищий відсоток варіації, тим більша імовірність нерівномірного розподілу доручень між адвокатами);
  • показник варіації середньої винагороди за одним зданим актом про надання БВПД, який відображає нерівномірність розподілу доручень між адвокатами за видами доручень, складністю справ та рівнем оплати. За аналогією з 2-м показником: чим вищий відсоток варіації, тим більша вірогідність нерівномірного розподілу.

ІІ. Всі Центри окремо за кожним з 3-х зазначених показників ранжуються в порядку зменшення отриманих значень. Аналіз проводився на основі статистичних даних 25-ти Центрів (за винятком центрів з надання БВПД в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі), відповідно Центру, який опинився на першому місці присвоюється 25 балів, а Центру, який опинився на останньому місці, – 1 бал. Враховуючи, що ранжування проводиться окремо за кожним з 3-х показників, кожен Центр потенційно може отримати від 3-х до 75-ти балів залежно від ступеня «ризиковості».

ІІІ. Далі щодо кожного з Центрів розраховується сума балів за 3-ма показниками і відповідно до отриманих результатів Центри знову розміщуються в порядку зменшення кількості балів. Діяльність Центрів, які отримали більшу кількість балів, вважається потенційно більш ризиковою.

Тому, відповідно до затвердженого Плану, першим буде перевірено Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області – вже у травні цього року у цьому Центрі розпочнеться внутрішній аудит за такими напрямами: фінансовий аудит та аудит відповідності.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter