назад
05.07.17

До єдиного контакт-центру системи БПД надійшло більше 200 тис. вхідних дзвінків

12095003 845335695586169 6352385424129221903 oКонтактний центр системи безоплатної правової допомоги почав працювати 3 жовтня 2015 року у Чернівцях та був створений задля консультування додзвонювачів з питань, пов’язаних з можливістю отримати безоплатну правову допомогу. Впродовж функціонування єдиного всеукраїнського контактного центру системи безоплатної правової допомоги до нього звернулось 201 724 громадян.

Зателефонувавши до контакт-центру за номером гарячої лінії 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів) можна отримати такі послуги:

– консультування з питань, пов’язаних з наданням безоплатної правової допомоги; 

– інформування про гарячі телефонні лінії з питань надання соціальних послуг та захисту прав людини;

– отримання інформації про випадки затримання осіб відповідно до кримінального процесуального законодавства та законодавства про адміністративні правопорушення для призначення таким особам адвоката за рахунок держави;

– забезпечення зв’язку з усіма центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, надання інформації про їх місцезнаходження, контактні номери телефонів, інші засоби зв’язку;

– забезпечення зворотного зв’язку з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги, в тому числі – прийняття скарг на діяльність центрів та адвокатів;

– інформування про можливості отримання правової допомоги від інших організацій, в тому числі недержавних, з якими у центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги налагоджені партнерські стосунки.

Облаштування контактного центру технологічним обладнанням, створення необхідного програмного забезпечення та навчання працівників здійснено за підтримки Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права» (ABA ROLI) в рамках впровадження програми в галузі реформи кримінальної юстиції за фінансової підтримки Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту Сполучених Штатів Америки.

За весь період роботи єдиного контактного центру третина телефонних дзвінків (трохи більше 36%) на гарячу лінію 0-800-213-103, які цілодобово приймають 14 операторів, стосувалася запитів інформації про адреси та графіки роботи бюро, місцевих та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Близько 17% усіх дзвінків за 21 місяць роботи становили повідомлення про випадки затримання осіб, винесення постанов/ухвал про залучення захисника або проведення окремої процесуальної дії за призначенням у кримінальних провадженнях. Такі повідомлення зазвичай переадресовуються операторами контакт-центру до відповідних регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою своєчасної організації останніми відповідної послуги.

16% додзвонювачів цікавилися питаннями отримання соціальних послуг у відповідних органах та відомствах, питаннями захисту своїх прав у них. Ці питання здебільшого стосуються соціального захисту населення, зокрема, оформлення житлових субсидій у зв’язку із оплатою комунальних послуг; отримання пільг учасникам АТО, питань, що стосуються мобілізації та проходження строкової служби військовозобов’язаними особами, а також – надання медичної допомоги та порядку відшкодування витрат на надання медичної допомоги військовослужбовцям; соціальних гарантій для ВПО; питань пенсійного забезпечення та у сфері земельних відносин; захисту прав споживачів та інших порушених прав громадян. У таких випадках у межах компетенції та доступу до інформації фахівці контакт-центру надають роз’яснення з приводу того, до яких державних органів чи організацій слід звертатись громадянам у вирішенні їх поточних запитань; зокрема, й до найближчих бюро правової допомоги для отримання відповідних юридичних консультацій.

Впродовж усього часу роботи контактного центру системи безоплатної правової допомоги його оператори щотижнево оновлюють та проводять моніторинг інформаційної бази, що була утворена з метою систематизації відомостей та контактної інформації про різні державні організації, установи, правозахисні організації, до яких можливо безпосередньо скеровувати додзвонювачів у їхніх питаннях; налагоджують відповідні контакти з цими установами.

Приблизно 14% дзвінків, що надійшли до єдиного контакт-центру – від адвокатів та слідчих, їх переадресації до центрів, а також – дзвінки від засуджених громадян.

3,5% додзвонювачів потребували роз’яснень з питань отримання безоплатної правової допомоги – порядку, підстав та категорій осіб, які мають право на таку допомогу тощо.

Трохи більше 1% дзвінків стосувалися надання правових консультацій громадянам.

Близько 5% додзвонювачів залишали скарги та подяки щодо роботи системи безоплатної правової допомоги та правоохоронних органів, а також задавали питання не у межах компетенції системи БПД. Приблизно 8% дзвінків становлять розірвані та незавершені звернення, які перервалися з причин з технічних причин.

kontaktcenter 01 07 2017

Нагадаємо, що незабаром у Сумах запрацює у штатному режимі ще один контакт-центр системи БПД, який є відділом Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та з квітня місяця 2017 року вже працює у тестовому режимі. Основним завданням новоутвореного центру буде надання безоплатної первинної правової допомоги (консультування з правових питнаь) особам, які звертаються на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. Наразі його роботу забезпечують 7 працівників з юридичною освітою, які надають додзвонювачам правові консультації з питань земельного, трудового, сімейного, кримінального, цивільного, адміністративного права з використанням різних інструментів, у тому числі, довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook               YouTube YouTube                Google Google+            тTwitter