назад

Догляд вдома – хто має право на безоплатні соціальні послуги?

Як би не хотіли ми продовжити молодість, роки приносять з собою хвороби та необхідність у догляді. Добре, коли дорослі діти поряд і готові піклуватися та підтримувати своїх батьків. А що ж робити тим, хто в похилому віці залишився сам? Про це фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спілкувалися під час робочої зустрічі з працівниками територіального центру соціального обслуговування.   

Під час зустрічі директор терцентру Роман Єрема зауважив, що надавачі соціальних послуг можуть належати до державного/комунального та недержавного сектору. Такі послуги населенню надають зокрема соціальні працівники, фахівці з соціальної роботи, соціальні робітники тощо.

Фахівець системи безоплатної правової допомоги Ірина Коваль звернула увагу, що соціальні послуги, зокрема догляд вдома, можуть отримувати особи з інвалідністю та особи похилого віку відповідно до індивідуальних потреб. Такі послуги можуть бути як платними, так і безкоштовними. Безоплатно соціальні послуги мають право отримувати особи з інвалідністю, люди похилого віку, які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, або рідні також є громадянами похилого віку чи визнані особами з інвалідністю. Якщо ж особи з інвалідністю, люди похилого віку, які не здатні до самообслуговування, хочуть отримувати соціальні послуги, але при цьому мають рідних, які повинні забезпечити їм такий догляд, тоді соціальні послуги надаються їм за плату.

Що ж робити, якщо рідні належать до малозабезпечених осіб і отримують державну соціальну допомогу або мають на вихованні дітей з інвалідністю? В такому випадку осіб з інвалідністю, людей похилого віку, за рішенням органу місцевого самоврядування (міської або сільської ради) можуть звільнити від плати за надання соціальних послуг. Це ж стосується і випадків, якщо рідні, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, є залежними від психоактивних речовин чи алкоголю, або перебувають у місцях позбавлення волі.