назад

Документування порушень прав людини в збройному конфлікті як умова запобігання безкарності

IMG 3916    19 квітня 2017 року в Центральній бібліотеці ім. В.Г. Короленка (пр. Миру 93-б) пройшов круглий стіл на тему «Документування порушень прав людини в збройному конфлікті як умова запобігання безкарності». Круглий стіл відбувся за ініціативи Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» (м. Київ) та їх партнерів громадської організації (далі – ГО) «Приазовської правозахисної групи» (м. Маріуполь), Маріупольської центральної бібліотеки ім. В.Г. Короленка.

Учасниками заходу стали заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД) у Донецькій та Запорізькій областях Оксана Володимирівна Савицька, директор Маріупольського місцевого центру з надання БВПД Олег Олексійович Батюк, представники ГО-ініціатора «Приазовської правозахисної групи», Маріупольського державного університету, Донецького державного університету управління, благодійної організації «Майбутнє», благодійної організації благодійного фонду «Великодушие», а також студенти–правознавці зазначених ВУЗів. 

Під час зустрічі присутні обмінялися думками з приводу фіксування порушень прав людини в збройному конфлікті, а також представники Коаліції поділилися щодо планів роботи на 2017 рік відповідно до компетенції кожної організації-учасниці Коаліції.

Зокрема, Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» є неформальною спілкою 17 громадських правозахисних організацій та ініціатив. Учасники Коаліції об’єднали свої зусилля задля узгодженого документування порушень прав людини, допущених в ході збройного конфлікту на сході України.Коаліція зосереджується на зборі інформації про найбільш тяжкі порушення прав людини та порушення норм міжнародного гуманітарного права. 


Важливим завданням Коаліції (що відображено у її назві) є боротьба із безкарністю осіб, винних у грубих порушеннях прав людини та норм міжнародного гуманітарного права на Донбасі в ході збройного протистояння. Притягнення таких осіб до відповідальності, на думку членів Коаліції, є неодмінною умовою відновлення миру і примирення на сході України. Члени Коаліції спільно створюють Базу даних, до якої збирають інформацію про порушення прав людини у період збройного конфлікту.


IMG 3917Таким чином, завдяки цій зустрічі відбулося відкрите публічне обговорення останніх подій, що мають місце в Україні, визначено, що з боку представників різних громадських організацій та небайдужих громадян (волонтерів) є можливість віднайти більш дієві механізми запобігання безкарності під час конфлікту на Сході України.


Відтепер за роз’ясненнями та консультаціями з правових питань можна звертатися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

 у Запорізькій області

адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя
– телефон: (061) 224-44-50

– електронна пошта: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

у Донецькій області

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь
– телефон: (099) 768-25-67

–  електронна пошта: office.donetsk@legalaid.gov.ua