назад

Домашнє насильство: тільки не мовчи!

Організація економічного співробітництва та розвитку у 2019 році оцінила ступінь законодавчого захисту від домашнього насильства в Україні на рівні 25 відсотків. За даними досліджень, понад 13 відсотків жінок у нашій країні хоча би раз у житті зазнавали фізичного та/або сексуального насильства в сім’ї. До Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги щомісяця надходять звернення, які стосуються домашнього насильства.

Найчастіше жертвами домашнього насильства є жінки. Однак, нерідко від такого насильства потерпають люди похилого віку, частково недієздатні особи – такі, що не можуть постояти за себе та є значно слабшими за своїх кривдників як фізично, так і психологічно.

Для захисту постраждалих від домашнього насильства до кривдника можуть застосовуватися спеціальні заходи – терміновий заборонний припис та обмежувальний припис. У випадку видачі термінового заборонного припису, кривдник зобов’язаний залишити місце перебування постраждалої особи. Також строком до 10 діб він позбавляється права контактувати з потерпілою і перебувати за її місцем проживання. Такі заходи можуть вживати правоохоронці у терміновому порядку з метою безпеки постраждалої особи.

Обмежувальний припис видається судом на термін від 1 до 6 місяців. Кривднику забороняється перебувати у місці спільного проживання з постраждалою особою та наближатися на визначену судом відстань до місця перебування потерпілої. У разі вчинення домашнього насильства щодо дитини або у її присутності, кривднику, за рішенням суду, обмежують спілкування з дитиною.

Про це під час робочого засідання координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі Вижницької міської ради розповідала директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк.  Члени координаційної ради обговорили план спільних профілактичних заходів із попередження насильства в сім’ї та алгоритм дій суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі.