назад

Dopomoga ditiam viinu 1Найбільш незахищеними та вразливими соціальними категоріями, в нашій країні, були і залишаються люди похилого віку й пенсіонери. Нажаль, скрутне соціальне становище зазначених верств населення підкріплюється невиконанням або неналежним виконанням нормативних актів, що встановлюють соціальні гарантії, посадовцями різних рівней.

       Так, в березні цього року до відділу «Гуляйпільське бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання БВПД звернулося одразу шість громадян, які відповідно до законодавства, віднесені до пільгової категорії – діти війни. Всіх шістьох турбувало єдине питання – виконання рішення суду, яке зобов’язувало Управління Пенсійного Фонду України в Гуляйпільському районі здійснити перерахунок пенсій та нарахувати відповідні доплати вказаним громадянам. Слід зазначити, що громадяни, які звернулися до бюро, ще в 2015 році направили виконавчі листи до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, але нажаль отримали відмову у зв’язку з пропущенням строку пред’явлення виконавчого листа.

       Заступник начальника Гуляйпільського бюро правової допомоги Микола Логвиненко, детально ознайомившись з матеріалами справи та вислухавши громадян, допоміг їм скласти заяви до Гуляйпільського районного суду щодо поновлення строку для пред’явлення виконавчого листа до виконання та направив зазначені документи до суду.

       За результатами розгляду, по одній з клієнток Гуляйпільський суд вже виніс Ухвалу про поновлення строку для пред’явлення виконавчого листа. Після отримання Ухвали суду жіночка знову завітала до Гуляйпільського бюро правової допомоги, де їй допомогли скласти заяву до відділу примусового виконання рішень Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області. У відповідь на подану заяву гуляйпільчанка отримала Постанову державного виконавця про відкриття виконавчого провадження, якою зобов’язали Управління Пенсійного Фонду України в Гуляйпільському районі Запорізької області здійснити перерахунок та виплатити доплату до пенсії на її користь, відповідно до ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни».

       Микола Логвиненко переконаний, що по всім іншим громадянам, які звернулися з подібними проблемами, будуть прийняті аналогічні рішення.

       Більше всього в цій ситуації тішить той факт, що питання людей, якими практично ніхто не переймався, нарешті поступово почали вирішуватися.

За отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до відділу «Гуляйпільське бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Гуляйполе, вул. Соборна, 103, 2-й поверх, тел: (06145) 4-25-14, (06145) 4-25-13, ел.пошта: huliaipilske@legalaid.zp.ua.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).