назад

Smurnovcka OTG 2Провідне місце в системі місцевого самоврядування посідають територіальні громади. Вони являють собою жителів, об’єднаних постійним проживанням в межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр. Стаття 140 Конституції України закріпила конституційну правосуб’єктність територіальної громади, визначивши, що саме їй належить право на здійснення місцевого самоврядування, і реалізується воно на самостійному вирішенні громадою питань місцевого значення в межах Конституції і законів України.

       11 квітня 2017 року головний спеціаліст відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Дем’яненко відвідала Смирновську об’єднану територіальну громаду. Фахівець провела виїзний прийом громадян, під час якого ознайомила усіх присутніх з функціями та завданнями Більмацького бюро правової допомоги та роздала інформаційні матеріали.Smurnovcka OTG 1

       Відвідувачам було надано консультації щодо отримання земельної ділянки учаснику АТО, права на обов’язкову частку у спадщині, порядку отримання інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно тощо.

ПОРЯДОК РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА УЧАСНИКІВ АТО на земельну ділянку

       Право на безоплатне отримання у власність земельних ділянок учасниками АТО регулюється земельним законодавством, а саме ч. 6 ст. 118 та статтями 121-122 Земельного кодексу України.

       Також варто зазначити, що, згідно зі ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасникам бойових дій надаються, зокрема такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

       Відповідно до засад земельного законодавства, земельні ділянки можуть бути надані у межах норм безоплатної приватизації. Статтею 121 Земельного кодексу України передбачені такі розміри цих ділянок:

  • для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  • для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

       Учасники АТО, зацікавлені в одержанні земельних ділянок у власність, подають до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки (до сільських, селищних, міських рад – для отримання ділянок з земель комунальної власності; до районних держадміністрацій – для отримання ділянок з земель державної власності) такі документи:

– клопотання довільної форми (у ньому визначається розміри та цільове призначення ділянки);

– додаток: графічні матеріали, в яких зазначається бажане місце розташування ділянки.

– погодження землекористувача – подається тільки у випадках, якщо дана ділянка перебуває у користуванні іншої особи;

 – документ, що підтверджує участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

 – копія паспорта та ідентифікаційного номера.

         Якщо особа бажає отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства – крім згаданих вище документів необхідно також подати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої у аграрному навчальному закладі.

       Після отримання необхідного пакету документів відповідний орган протягом строку не більше одного місяця розглядає клопотання і надає дозвіл або відмову на розробку проекту землеустрою. 

       Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

       Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому ст. 186  1 Кодексу.

       Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом – після отримання позитивного висновку  такої експертизи) приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

       Відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду. Завершальним етапом процедури приватизації земельної ділянки є державна реєстрація права власності на земельну ділянку в органах державної реєстрації прав.

       Відповідно до ст.ст. 125, 126 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права та оформлюється відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

        В результаті чого громадянин отримує свідоцтво про право власності на нерухоме майно та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та, нарешті, фактично та юридично стає повноцінним власником земельної ділянки.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Smurnovcka OTG 3

       Голова Смирновської об’єднаної територіальної громади Олександр Романюк був щиро вдячний за візит, після якого запропонував узгодити План відвідування Смирновської ОТГ з метою консультування мешканців працівниками Більмацького бюро правової допомоги.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54.