назад

Допомога для захисників: у Житомирі обговорили правовий та соціальний захист для учасників АТО

 

KS319 жовтня у Житомирскій облдержадміністрації пройшов круглий стіл на тему «Нове в законодавстві щодо соціально-правового захисту учасників бойових дій та інвалідів війни». Участь у засіданні взяв начальник відділу представництва Новоград-Волинського місцевого центру Віталій Радзивіл.

Учасники АТО потребують підтримки з боку держави. Які пільги отримують та з якими проблемами стикаються обговорювали учасники антитерористичної операції, заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Наталія Сич, директор Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ярослав Возний, завідувач Центрального міжрегіонального сектору Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Валерій Логінов, представники департаменту праці та соціального захисту населення, фахівці Центру допомоги учасникам АТО при облдержадміністрації.

Про останні зміни в законодавстві України розповів начальник відділу представництва Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, учасник АТО Віталій Радзивіл. Присутніх, особливо цікавило можливості відшкодування половини вартості купівлі чи будівництва житла учасникам АТО. Віталій Радзивіл надав учасникам заходу роз’яснення з найбільш поширених питань відповідно до чинного законодавства з правового захисту учасників бойових дій та ветеранів війни. Він зазначив, що з будь-яких питань, що потребують юридичного супроводу та фахових знань права, учасники бойових дій та інваліди війни можуть звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирі, Бердичеві, Новограді-Волинському та Коростені та бюро правової допомоги у райцентрах області
Заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського Наталія Сич нагадала учасникам засідання про діючу обласну програму соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей. Вона розповіла про перелік лікувальних закладів, які надають медичну допомогу учасникам АТО та їх родинам.

Директор Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Ярослав Возний детально розповів про соціальний захист, реабілітацію та працевлаштування інвалідів війни.
Працівник Центру допомоги учасникам АТО при облдержадміністрації Олена Юхимович наголосила на тому, що учасники антитерористичної операції та їх сім’ї можуть звернутися до Центру з будь-якими питаннями. Центр працює за принципом «єдиного вікна» та сприяє у наданні комплексної допомоги учасникам АТО, їх сім’ям та родинам загиблих.
З оглядом діючих державних програм з соціального захисту учасників бойових дій виступив завідувач Центрального міжрегіонального сектору Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО — Логінов Валерій. Як з’ясувалось згодом переважна більшість таких програм діє тільки формально і про них учасникам АТО взагалі нічого невідомо!

Його доповідь викликала жваве обговорення. Представники ветеранських організацій ставили багато запитань щодо діяльності Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, а також роботи та складу комісії при ОДА з питань надання статусу учасника бойових дій добровольцям, які на сьогодні залишаються поза заслуженим соціальним і правовим захистом.

Наприкінці заходу представники як і держаних установ, так і громадських організацій, дійшли висновку, що необхідно консолідувати спільні зусилля в проблемних напрямках, для подальшого їх вирішення.

KS1 KS2

{module Місцеві центри}