назад

Допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю 1 чи 2 групи внаслідок психічного розладу

IMG 9775Щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею надається відповідно до статті 5 Закону України “Про психіатричну допомогу” у грошовій формі. 

0002

 Буклет за посиланням https://legalaid.gov.ua/images/docs/booklet_2019/invalidnist/Buklet_dopomoga.pdf

ЧИ МОЖЕ ОРГАН СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ПРИПИНИТИ ВИПЛАТИ ДОПОМОГИ?

Виплата допомоги на догляд припиняється у разі, коли:

  • Сталися зміни у складі сім’ї у зв’язку із смертю або зміною місця проживання особи з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу чи особи, якій надається допомога на догляд.
  • Закінчився строк установлення інвалідності I чи II групи і протягом місяця не підтверджено встановлення групи інвалідності, яка дає право на призначення допомоги на догляд.
  • Особа з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу перебуває на повному державному утриманні або стаціонарному лікуванні впродовж повного календарного місяця.

IMG 9754

ОТРИМАННЯ ВИСНОВКУ ЛКК

Висновок ЛКК видається лікарською консультативної комісією закладу охорони здоров’я за місцем проживання чи реєстрації особи з інвалідністю. Для отримання висновку ЛКК заявнику необхідно надати заяву у довільній формі та медичну картку амбулаторного хворого за формою № 025/о (затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.02.2012 № 110). Висновок ЛКК надається заявнику за підписами членів лікарсько-консультативної комісії, завіреними печаткою закладу охорони здоров’я протягом одного робочого дня строком на 6 місяців.

IMG 9758«Люди з інвалідністю досить часто потрапляють у проблемні правові ситуації та звертаються до системи безоплатної правової допомоги за захистом своїх прав. Майже 14% людей, які звернулися торік до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, – це особи з інвалідністю. Саме тому інформація щодо їхніх прав край важлива», – зазначив директор Координаційного центру за надання правової допомоги Олексій Бонюк.

На цьому тижні Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях отримав всю серію буклетів , які вже зараз направляються до місцевих центрів з надання БВПД та бюро правої допомоги у Донецькій та Запорізькій областях для використання під час тематичних правопросвітницьких заходів та розповсюдження серед партнерських організацій, які опікуються питаннями захисту осіб з інвалідністю.

Сьогодні в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці працівники Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги та Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області провели інформування про діяльність системи БВПД в Запорізькій області та загалом в Україні, презентували матеріали щодо захисту законних прав та інтересів осіб з інвалідністю в Україні. Також буклети розроблені та виготовлені за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» роздавалися мешканцям міста Запоріжжя у ході вуличного інформування.

ДодатковоУкраїнсько-канадський проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги. Проект має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся у Запорізькій  та Донецькій областях до працюючіх 5 місцевих центрів та 34 бюро безоплатної правової допомоги:

Запорізька область:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

адреса: 69002, м. Запоріжжя, пр. Соборний 77, поверх 8, тел. (061) 224-44-50;

1.Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 

адреса: 71112, м.Бердянськ, вул.Свободи 115/8, поверх 1, тел. (095) 020-99-18, (06153)4-89-43, (06153)4-89-42, скайп: berdyansk_center ,

E-mail: berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua“> berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua

( + 5 бюро правової допомоги: Більмацьке, Гуляйпільське, Пологівське, Приморське, Чернігівське) ;

2.Запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 

адреса: 69002, м.Запоріжжя, пр.Соборний 77, поверх 2, тел.(061)764-60-77, (066)311-92-81, скайп: pravovadopomogaZP ,

E-mail: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua“> zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua

( +4 бюро правової допомоги: Запоріжжя, Вільнянськ, Новомиколаївка, Оріхів);

3.Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

адреса: 72319, м.Мелітополь, вул.Вакуленчука 99, тел. (096)523-98-55,(0619)44-88-10, (0619)42-18-08, скайп: melitopol.prav.center,

E-mail: melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua“> melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua

(+ 8 бюро правової допомоги:Василівське, Якимівське, Енергодарське, Михайлівське, Кам’янсько-Дніпровське, Веселівське, Токмацьке, Приазовське);

Донецька область:

4.Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

адреса: м.Краматорськ, вул.Академічна, буд.20, тел. 099-266-91-62,  E-mail:   kramatorsk.donetsk@legalaid.dn.ua“> kramatorsk.donetsk@legalaid.dn.ua

(+ 9 бюро правової допомоги: Торецьке, Костянтинівське, Дружківське, Добропільське, Слов’янське, Бахмутське, Авдіївське, Лиманське, Олександрівське);

5.Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

адреса: 87500, м.Маріуполь, вул.Харлампієвська, буд.15, тел.(0629)474-695, 067-417-22-49,

E-mail: mariupol.donetsk@legalaid.dn.ua“> mariupol.donetsk@legalaid.dn.ua

(+ 8 бюро правової допомоги: Нікольське, Мангушське, Волноваське, Вугледарське, Покровське, Курахівське, Селидівське, Великоновосілківське)

Адреси та телефони центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України). 

IMG 9765IMG 9766IMG 9771IMG 9779