назад

В Одесі обговорили стратегії з протидії насильства над дітьми INSPIRE

23 серпня 2019 року представники громадських організацій, соціальних служб, служб у справах дітей, поліції, системи безоплатної правової допомоги, обговорили шляхи удосконалення методів протидії насильству над дітьми. Зустріч організовано представниками Одеського благодійного фонду «Шлях до дому» за підтримки INSPIRE Fund.

На круглому столі організатори презентували учасникам перекладені українською мовою нововидані методичні посібники з комплексу «INSPIRE» (Сім стратегій з ліквідації насильства щодо дітей).

Комплекс INSPIRE підготувала Всесвітня організація охорони здоров’я у співпраці з міжнародними організаціями, зокрема CDC, Глобальним партнерством з ліквідації насильства щодо дітей та ЮНІСЕФ.

INSPIRE описує сім дієвих стратегій з протидії усім видам насильства над дітьми, пропонує заходи, міжнародні успішні практики та індикатори для оцінки. Пропоновані стратегії охоплюють сектори охорони здоров’я, соціального забезпечення, освіти, фінансів і правосуддя.

Учасники зустрічі говорили про можливості адаптації стратегій INSPIRE в українському суспільстві.

Кожна дитина має право на життя без насильства. Однак багато дітей страждають від негативного впливу насильства, не отримуючи а ні підтримки, а ні послуг, які дали б шанс на повернення до нормального життя. Особи, відповідальні за розробку політики та за прийняття рішень, у змозі змінити ситуацію. Сім стратегій INSPIRE дають ключовим фігурам ефективні інструменти для дій, які не можна відкладати.

Система безоплатної правової допомоги активно захищає права дітей – з початку 2018 року розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Отримати таку допомогу можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

Дізнатися адресу найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги можна, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).