назад

Доступ до безоплатної правової допомоги осіб, засуджених до відбування покарання, забезпечили правники Херсонщини

Про порядок звернення засуджених осіб до центрів безоплатної правової допомоги, правила звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, відмінності між зверненнями за отриманням юридичної допомоги та зверненнями до Уповноваженого ВРУ говорили під час лекції, яка відбулась у Північній виправній колонії № 90.
Правоосвітній захід провели Володимир Куценко (Херсонський місцевий  центр з надання БВПД), Лілія Афанасіаді (регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Херсонській області) та Оксана  Тропіна (регіональний координатор взаємодії з громадськістю).

Окрім того, Володимир Куценко на базі Північної виправної колонії №90 забезпечив роботу мобільного пункту консультування громадян.

Після лекції засуджені мали змогу звернутися до правників і отримати юридичні консультації в індивідуальному порядку.
Серед питань, що турбували засуджених, можна виокремити наступні:

  • питання сімейного права: розірвання шлюбу, реєстрація шлюбу, встановлення походження дитини від батька;
  • спадкові:  порядок отримання спадщини, надання додаткового строку на прийняття спадщини, спадкування за представництвом;
  • питання виконання судових рішень: порядок виконання вироків суду в частині конфіскації майна засуджених, виконання рішень суду, порядок відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рішенням суду.

Також Володимир Куценко розповів про механізми реалізації засудженими виборчого права та роз’яснив порядок оскарження порушень, виявлених на виборчих дільницях.

Забезпечили доступ засуджених до безоплатної правової допомоги й фахівці Голопристанського місцевого центру з надання БВПД.

Для цієї категорії громадян вони організували роботу дистанційного пункту консультування.

В.о. директора Ірина Кеба разом з керівниками відділу  правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Світланою Гонтарь і Вікторією Комаренко консультували громадян за допомогою Skype-зв’язку.
Засуджених цікавили питання цивільного та сімейного права, на які вони отримали вичерпні відповіді. До того ж інформація про функціонування системи БПД і можливість скористатися правовими послугами також привернула увагу.