назад

Міжрегіональний воркшоп “Протидія домашньому насильству” пройшов у Кривому Розі

Міжрегіональний воркшоп: “Протидія домашньому насильству: виклики, обмін досвідом, взаємодія”, який відбувся у Кривому Розі, пройшов як завжди ефективно та насичено. Фахівці, що працюють у сфері протидії домашньому насильству, з’їхались здалеку, щоб отримати нові знання та поділитись своїми напрацюваннями. Знайомились, обмінювались досвідом, спілкувались і разом вчились представники різних громад Криворіжжя – Апостолівського, Софіївського, Широківського, П’ятихатського, Криворізького районів та міста Жовті Води.

Ідея воркшопу народилась після детального аналізу роботи у галузі протидії домашньому насильству на території, яка входить до юрисдикції Криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Власне, місцевий центр з надання БВПД сам активно включився у налагодження взаємодії. Адже меседж про те, що особи, постраждалі від домашнього насильства, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, мають почути не лише фахівці відповідної сфери. А і люди, які вже постраждали від насильства і ті, хто може потрапити до цієї категорії.

Тільки широка правопросвітницька робота та налагоджена взаємодія можуть допомогти запобігти розповсюдженню такого ганебного явища в нашому суспільстві, як домашнє насильство, – упевнена інтеграторка Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка. – Насильство — це сміття, яке треба виносити з дому на смітник. Але, як це зробити, багато жінок не знає. Саме тому потрібно інформувати їх про відповідні законодавчі інструменти.

Оскільки в Кривому Розі є напрацювання, якими варто поділитись з колегами, то до проведення воркшопу в якості спікерів було запрошено і адвокатку системи безоплатної правової допомоги, яка спеціалізується на захисті прав потерпілих від насильства, Тамару Бугаєць. Вона з власної практики знає, де є прогалини і як можна їм зарадити завдяки налагодженій співпраці. Досвідом створення притулку для жінок поділились Андрій Воронін і Сергій Бурлака, представники БО БТ “Шанс” та ГО “Кривий Ріг — за сім’ю”.

Щодо координації роботи у сфері протидії та попередження домашньому насильству проінформувала присутніх Вікторія Важнича, фахівець виконкому Криворізької міської ради. Учасники заходу також дізнались про особливості роботи притулку для жінок “З надією в майбутнє”.

Спеціально до заходу було розроблено методичні рекомендації щодо співпраці з центром та бюро безоплатної правової допомоги у галузі протидії домашньому насильству, поширено матеріали ГО “ЛаСтрада” та буклети, виготовлені в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я маю право”.  Скачати матеріали можна за посиланням:   https://bitly.su/latVy2

А ми нагадуємо, що якщо маєте запитання або потрібна консультація юриста ви можете звернутись до центрів або бюро правової допомоги України, а адресу найближчого ви зможете дізнатись за телефоном контакт-центру 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).