назад

Доступна та якісна правова допомога!

SuM 2017 07 26 rc 126 липня Сумським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийнято участь в круглому столі на тему «Доступ до безоплатної правової допомоги. Державні та недержавні суб’єкти надання. Проблеми. Результати. Досягнення», який проведено в рамках програми спільних дій Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах.

Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Андрій Качанов доповідав щодо доступної та якісної правової допомоги: «Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Отримати таку допомогу має право кожен: звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, а й іноземні громадяни, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України».

SuM 2017 07 26 rc 2

Отримати безоплатну первинну правову допомогу також можна у громадських приймальнях, консультативних пунктах, які діють при місцевих державних адміністраціях; центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, виконавчих органах районних, міських рад; виїзних консультаційних пунктах для надання правової допомоги громадянам віддалених районів сільської місцевості; органах юстиції; центрах правової інформації та консультацій, створених при благодійних фондах, громадських організаціях, а також юридичних клініках, які створюються при юридичних факультетах вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації.

Що стосується безоплатної вторинної правової допомоги, то її, на відміну від первинної, мають право отримувати лише окремі категорії осіб, визначені Законом, з урахуванням двох критеріїв – критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.  

За безоплатною вторинною правовою допомогою для населення можна звернутися до Сумського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Суми, вул. Покровська, 9/1 (вхід навпроти кінотеатру «Космос»), тел. 066 77 13 261, 098 38 06 938, 0542 66 51 08.