назад
10.06.16

Досвід фінансового менеджменту та контролю в системі БПД представлено серед кращих європейських практик на міжнародній конференції в Гаазі

style=Представники установ, що успішно впроваджують систему фінансового управління та контролю, ділилися набутим досвідом на міжнародній конференції в Гаазі. Досвід Координаційного центру з надання правової допомоги представив його директор Андрій Вишневський.

Сьогодні, 10 червня, у Гаазі (Королівство Нідерланди) відбулася міжнародна конференція «Посилення управлінської підзвітності: чи може фінансове управління і контроль бути рушійною силою змін». Захід пройшов в Національній академії фінансів та економіки у форматі круглого столу за участі керівників державних установ та керівників структурних підрозділів державних органів із України, Молдови, Вірменії, Грузії, Румунії, Болгарії, Хорватії, Чорногорії, Боснії та Герцеговини. Конференція мала на меті обговорити та виокремити ключові умови та фактори для проведення пілотних проектів у сфері фінансового менеджменту, що допомагають посилити управлінську спроможність та підзвітність, на прикладі країн, де відбулися подібні успішні пілоти; а також – розробити практичний посібник для успішного здійснення таких пілотів в інших країнах.

Про досвід українського пілотного проекту у Координаційному центрі розповів його директор Андрій Вишневський.

Так, нагадаємо, упродовж листопада-грудня 2014 року система безоплатної правової допомоги пройшла незалежний аудит за участі міжнародних аудиторів у рамках пілотного проекту, реалізованого Національною академією фінансів та економіки Міністерства фінансів Королівства Нідерланди спільно з Державною фінансовою інспекцією України. Проект мав на меті провести аналіз та оцінку системи фінансового управління та контролю в процесі надання безоплатної правової допомоги. Експертами були ідентифіковані ризики функціонування системи БПД, вироблено рекомендації щодо їх зменшення.

Координаційний центр з надання правової допомоги був визнаний нідерландськими та українськими аудиторами лідером ефективності фінансового менеджменту в державному секторі України.

Модель управління ризиками системи БПД була високо оцінена та рекомендована до застосування в системі органів державної влади.

Впродовж лютого – травня 2015 року відбувся другий етап проекту, спрямований на проведення аналізу та оцінки фінансового управління і контролю в процесі запровадження трирівненої моделі управління в системі надання безоплатної правової допомоги, а також – ідентифікацію та оцінку ризиків, що виникають у процесі розбудови такої моделі. Експертами було вироблено рекомендації, а також здійснено переоцінку ризиків, ідентифікованих на попередній стадії, з урахуванням інституційної розбудови системи. У звіті проекту, зокрема, зазначено: «Загалом заходи, які проводяться з метою розвитку системи БВПД та запровадження з 1 липня 2015 року діяльності місцевих центрів, є послідовними та комплексними, і спрямовані на організацію надання безоплатної вторинної правової допомоги всім категоріям осіб, які мають право на таку допомогу».

2 c

Тож директор Координаційного центру детально розповів про реалізацію пілотного проекту, про його вплив на аналіз та оцінки фінансового управління і контролю в системі БПД, зокрема, й виявлення і оцінки основних ризиків, пов’язаних зі створенням 100 місцевих центрів правової допомоги по всій Україні в 2015 році і, що більш важливо, розроблення практичних кроків, щоб мінімізувати їх вплив.

«Завдяки пілотним проектам у сфері управлінської підзвітності, реалізованим у системі безоплатної правової допомоги спільно з Національною академією фінансів та економіки Міністерства фінансів Королівства Нідерланди, а також Державною фінансовою інспекцією України у 2014 та 2015 роках, сьогодні ми маємо чітке бачення впровадження децентралізації фінансових та кадрових повноважень у системі, посилення відповідальності і повноважень директорів регіональних та місцевих центрів з одночасним запровадженням механізмів їх підзвітності та подальшим розвитком централізованої системи внутрішнього аудиту», – переконаний Андрій Вишневський.

1 c

Міжнародна конференція організована Міністерством фінансів Нідерландів.

Переглянути повну презентацію та тези Андрій Вишневського (англ. мова)

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube   Google Google+  тTwitter