назад

З метою успішної реалізації Пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», фахівці Регіональних центрів з надання БВПД регулярно проводять робочі зустрічі, обмінюються позитивним досвідом та напрацюваннями, а також обговорюють актуальні робочі питання.

12 квітня у робочій зустрічі на тему: “Забезпечення ефективної реалізації пілотного проєкту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Досвід регіонів”,   в режимі онлайн  взяли участь фахівці Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Рівненської та Тернопільської областей.

Модератор заходу заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та координаторка проєкту Лариса Фучко поінформувала, що цьогоріч відзначається рекордно низька кількість справ з відновного правосуддя для неповнолітніх. З п’яти регіонів, які взяли участь у нараді лише у трьох є такі справи: Івано-Франківщина – 2, Тернопіль та Рівне по одній.  На Закарпатті та на Львівщині у 2023 році не було жодної справи.

Однією з проблем в процесі реалізації пілотного проєкту в умовах воєнного стану стало те, що значна кількість неповнолітніх втратила право на участь у Програмі через застосування іншого підхооду до кваліфікування злочинів. Так, зокрема,  найбільш поширене кримінальне правопорушення серед учасників Програми відновлення  «Крадіжка» нині кваліфікується за ч.4 ст.185 ККУ та, відповідно, вважається тяжким злочином. А це позбавляє неповнолітнього підозрюваного можливості брати участь у Програмі.

Стримуючим фактором є і очікування нової редакції «Програми відновного правосуддя для неповнолітніх…», яка наразі перебуває на розгляді в Офісі Генпрокурора.

У межах заходу фахівці обговорили питання, що виникають при виконанні доручень по медіації та Порядок взаємодії Регіональних центрів  та уповноважених органів з питань пробації, прокуратури та ін.  Зокрема, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук  зазначив, що реалізація Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, на Івано-Франківщині проводиться у тісній  співпраці з відділом захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури, службою пробації, ювенальним поліцейським ГУНП в області. У 2023 році на Прикарпатті налічується 2 кейси: з яких один – успішний, другий – на стадії реалізації, наразі триває медіація.

«У Тернополі також налагоджена ефективна співпраця з обласною прокуратурою, яка в щоденному режимі моніторить всі кримінальні провадження щодо неповнолітніх, внесені в ЄРДР з метою якомога швидше розпочати комунікацію з усіма суб’єктами та залучити дитину, яка вчинила кримінальне правопорушення до участі у Програмі”, – відмітив Віталій Сольський, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області.

Для успішної реалізації Програми необхідна наявність сертифікованих медіаторів.

«Багато медіаторів Львівщини вже є у реєстрі за результатами першого конкурсу. Очікуємо, що після завершення цьогорічного конкурсу, прийом документів на який триває до 16 квітня, їх стане більше», – наголосила заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович.

Такої ж думки й координатор пілотного проєкту в Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області Олександр Кузик.

«Ми усіляко сприяємо адвокатам, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги в області та виявили бажання стати медіаторами, надаємо їм рекомендації. Як правило, це ті ж адвокати, які раніше були посередниками. Отримання необхідних навиків та збільшення числа сертифікованих медіаторів сприятиме ефективній реалізації Програми».

Заходи з обміну досвідом між центрами є чудовою  можливістю запозичення позитивного досвіду, пошуку ефективного вирішення проблемних питань, а  також вироблення алгоритму дій щодо реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх.