назад

В Ковелі фахівці системи безоплатної правової допомоги говорили із студентами про булінг та Програму відновлення для неповнолітніх

Булінг. Ми все частіше чуємо цей термін з екранів телевізорів, в кожному закладі освіти проводяться виховні годити та тематичні уроки на тему «Булінгу». В будь-якому колективі, в тому числі і дитячому, виникають конфлікти. За допомогою таких ситуацій діти та підлітки вчаться відстоювати свою думку, йти на компроміс, взаємодіяти в соціумі. Проте, якщо цькування носять систематичний характер, а агресія спрямовується на конкретну дитину, тут вже мова йде про булінг .

Саме з метою недопущення проявів булінгу у студентському середовищі,   235 групі спеціальності “Галузеве машинобудування” ВСП “Ковельський промислово-економічний фаховий коледж Луцького НТУ” провели виховну годину на тему: “Світ без насильства. Стоп булінг!”.

На захід були запрошені головний юрист Ковельського бюро правової допомоги Анна Капітан, психологиня та соціальний працівник мобільної бригади № 1 соціально-психологічної допомоги, яка діє у Ковельській громаді Світлана Заїка і Тетяна Стречен та директорка Ковельського міського центру соціальної служби Інна Третяк.

Студенти дізнались як відрізнити булінг від конфлікту, які існують види булінгу та яка відповідальність передбачена за його вчинення.

В ході проведення уроку, слухачі не лише отримали корисну правову інформацію, але й долучились до участі у практичних вправах, що допоможе їм закріпити отриманні знання.

Анна Капітан також ознайомила студентів з системою БПД. Студенти дізнались, що право на первинну правову допомогу має кожен, хто перебуває під юрисдикцією України, а на вторинну правову допомогу – законодавчо визначені категорії осіб. Зокрема, малозабезпечені, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, особи, які постраждали від, гендерно зумовленого, домашнього та інших видів насильства, діти та інші.

Принагідно юристка також розповіла студентам про пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», який впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги.