назад

Мінна небезпека: як її уникнути, розповіли представники ДСНС на Харківщині

Території, де велись активні бойові дії, а також деокуповані, залишаються небезпечними. Щодня з’являється інформація про трагічні випадки, коли люди підриваються на мінах і снарядах і гинуть або стають каліками. Тому на часі зараз тлумачення щодо того, яку саме небезпеку являють собою незнайомі предмети, деякі з них на перший погляд зовсім безневинні, та до яких наслідків може призвести взаємодія з ними.

Онлайн-захід «Інформування населення про мінну небезпеку та зменшення ризиків для життя людей у зоні конфлікту», який організували та провели Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях разом з Міжрегіональним центром гуманітарного розмінування та швидкого реагування Державної служби надзвичайних ситуацій України, допоміг усунути прогалини щодо інформації з теми безпеки принаймні у численних учасників, які його відвідали.

Фахівчиня відділу навчання ризикам та взаємодії з громадськістю з питань протимінної діяльності Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України Юлія Горленко детально розповіла:

  • про види вибухонебезпечних предметів, якими зараз заполонили українську землю вороги;
  • як спрацьовує та чи інша міна або снаряд;
  • на що варто звертати увагу, якщо побачили незнайомий предмет;
  • що в жодному разі не можна робити при виявленні такого предмета тощо.

Оскільки на онлайн-заходи були учні двох ліцеїв, яких запросив Богодухівський МЦ, особливу увагу Юлія приділила іграшкам та іншим привабливим або звичайним побутовим предметам, які можуть бути начинені вибухівкою. (На жаль, це страшні реалії сьогодення.)

Насамкінець спікерка сформулювала основні правила, які завжди слід пам’ятати.

При виявленні підозрілого або незнайомого предмета, схожого на вибухонебезпечний, потрібно дотримуватись такого алгоритму дій:

– не панікувати, адже страх і паніка в такій ситуації – наші вороги!

– не підходити близько до небезпечної знахідки та не вчиняти будь-яких механічних дій стосовно знахідки (переміщення, тертя, струс, нагрівання тощо);

– відійти назад тією ж дорогою (бажано слід у слід) на безпечну відстань (150–200 м);

– повідомити про виявлений предмет за номерами телефонів 101 або 102!

Сподіваємося, що учасники цього заходу поділяться почутою корисною та життєво важливою інформацією зі своїми близькими та друзями, що допоможе уникнути можливих трагедій.