назад

Що потрібно знати про земельний податок для фізичних осіб розповіли землевласникам Полтавщини

Сплата податків та обов’язкових платежів – обов’язок кожного громадянина України, який володіє рухомим чи нерухомим майном. Власники земельних ділянок не є винятком, тому кожного року вони повинні сплачувати земельний податок.

Тому, з метою ознайомлення землевласників та землекористувачів, які проживають в с. Лип’янка Полтавського району з тонкощами податкового зобов’язання щодо сплати земельного податку фахівчиня Карлівського бюро правової допомоги Сніжана Вітюгіна провела захід на тему «Земельний податок для фізичних осіб».

Відповідно до Податкового кодексу України земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

Платниками податку є:  власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі. Об’єктами оподаткування є:  земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки(паї), які перебувають у власності.

Під час заходу фахівчиня розповіла про бази оподаткування та ставки земельного податку, земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню та пільги по сплаті земельного податку для фізичних та юридичних осіб.

«З 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому припинено воєнний стан, не сплачується земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності за землі та паї, що розташовані на територіях: на яких ведуться (велися) бойові дії; на тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, які визначені як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.» – повідомила  Сніжана Вітюгіна.

За її словами, тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Вже традиційно, після правопросвітницього заходу для землевласників,   працював консультаційний пункт доступу до правової допомоги, де 5 осіб отримали правову інформацію.