назад

Представники системи БПД Дніпропетровщини підвищили кваліфікацію юристів – надавачів правової допомоги

Виконуючий обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД  у Дніпропетровській області Сергій Соколов та фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Марія Ростова пройшли навчання на  п’ятиденному тренінгу з підвищення кваліфікації юристів – надавачів правової допомоги, який організувала  Данської рада у справах біженців в Івано-Франківську.

Під час занять учасники тренінгу опановували навички психологічної стійкості надавача правової допомоги в умовах гуманітарного реагування на війну в Україні, знайомилися з основами міжнародного захисту та положення міжнародного права, розглядали питання цивільної документації особи під час воєнного стану: огляд, проблеми і шляхи вирішення, вивчали адміністративні процедури встановлення фактів народження та смерті, шлюбу та розірвання шлюбу, говорили про права дітей та фокусування уваги на “найкращі інтереси дитини”, а також  – про трудові права крізь призму практичного застосування, вчились застосовувати цифрові технології, розглядали актуальні питання права власності на нерухомість в період воєнного стану, а вивчаючи  судову практику, дізнавались про альтернативні можливості.

«Це були дуже насичені новими корисними знаннями дні, які сформували новий, більш сучасний,  погляд на надання правової допомоги взагалі, та під час повномасштабної російської агресії зокрема.  Досвід наших тренерів, якій вони передали нам – неоціненний. Тепер втілюватимемо його у своїх регіонах», – зазначає в.о. директора РЦ з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Одним зі спікерів тренінгу був Айзек Робінсон, який, розповівши про нюанси міжнародного права, поділився й досвідом своєї роботи під час збройних конфліктів у світі, зокрема в Косово та в Україні  з 2016 року. Не менш цікавими були й пошук алгоритмів з відновлення втрачених документів, що посвідчують особу, вивчення визначення понять “втрата”, “потерпілий”, “постраждалий” та “жертва”  й різних способів ефективного захисту і відновлення прав. Значну увагу на тренінгу було приділено особливостям взаємодії з постраждалими від домашнього та гендерно зумовленого насильства й  сексуальному насильству під час збройного конфлікту. Учасники отримали багато інформації, фото та відео матеріалів, які в майбутньому фахівці будуть використовувати для проведення правопросвітницьких заходів. Не менш важливою  була й робота  над створенням передумов для належної компенсації за пошкоджене та зруйноване житло. Для цього учасники розглядали можливість відновлення втрачених документів про право власності, пошук способів підтвердження наявності власності, яке не зареєстровано; вивчали збір доказів та оцінку збитків. Також на тренінгу йшлося про різні механізми отримання сатисфакції за незаконні та нічим не виправдані атаки рф. Окремо також  учасники вивчали питання забезпечення житлом ВПО.

«Цей тренінг дійсно саме підвищив кваліфікацію нас, юристів, надавши безліч практичних знань та абсолютно нових правових механізмів для вирішення юридичних питань внутрішньо переміщених осіб. Ми вдячні Данській раді у справах біженців та тренеркам Анастасії Сербіній й Людмилі Гриценко за можливість опанування навичок,  корисних у повсякденній роботі», – коментує фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Кам’янського місцевого центру з надання БВПД Марія Ростова.