назад
29.02.24

Досвід системи БПД було презентовано на круглому столі щодо розвитку міжвідомчої взаємодії для запобігання та протидії гендерно зумовленому насильству

Система БПД долучилася до обговорення потреб професійного розвитку та підвищення компетенцій фахівців для вдосконалення роботи щодо попередження та протидії гендерно зумовленому насильству.

У круглому столі «Розвиток інституційної та кадрової спроможності суб’єктів міжвідомчої взаємодії з питань запобігання та протидії гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству» взяли участь представники структурних підрозділів центральних органів влади, обласних військових адміністрацій, міжнародних партнерів, освітніх закладів, громадських організацій.

Директор Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов наголосив на важливості набуття навичок м’якого спілкування з клієнтами, особливо постраждалими від домашнього насильства чи від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом. Оскільки, людина, яка звертається по допомогу до тієї чи іншої інституції, має бути задоволена наданою послугою, а оцінка якості включає не лише фаховість спеціаліста, а й ставлення до клієнта. Та поділився досвідом впровадження людиноцентричного підходу до клієнтів системи безоплатної правничої допомоги.

«Сьогодні ми запроваджуємо механізм перенаправлення з Національною соціальною сервісною службою України. Він полягає у передачі контактів клієнта, з яким фахівці системи БПД самостійно зв’язуються і домовляються про зручний час візиту, повідомляють про необхідні документи та попередньо з’ясовують, чим вони можуть допомогти. Саме такий людиноцентричний підхід спряє задоволеності клієнта і дозволяє популяризувати наші послуги», — зазначає Олександр Баранов.

Крім того, на заході обговорювався сучасний стан реалізації Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі до 2025 року, актуальний стан функціонування національної системи навчання основних суб’єктів міжвідомчої взаємодії з питань запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству, а також пропозиції щодо її подальшої модернізації.

 

Довідково. Фахівці системи БПД у 2023 році взяли участь у тренінгах з питань СНПК, зокрема у Літній школі тренерської майстерності. Вони в якості тренерів будуть навчати колег, як більш компетентно надавати правову допомогу постраждалим від СНПК. Навчання передбачатиме покращення комунікаційних навичок у спілкуванні з постраждалими людьми та розвиток емоційної компетентності.