назад
19.10.18

Досвід системи БПД щодо гендерної рівності презентовано у Раді Європи

18.10.2018    strasbourg (1)Система безоплатної правової допомоги в Україні повинна гарантувати гендерну рівність у доступі до правової допомоги. Законодавчі новації, наявні механізми та нові ініціативи щодо гендерних питань та протидії домашньому насильству презентовані на регіональній конференції «Доступ до правосуддя жінок-жертв насильства» в Раді Європи (Страсбург, Франція).

Конференція відбулася 18-19 жовтня 2018 року і організована Генеральною дирекцією Демократія Ради Європи у межах проекту PGG «Зміцнення доступу до правосуддя для жінок, які є жертвами насильства в шести країнах Східного партнерства». В її роботі взяли участь представники урядів Азербайджану, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова, України та Білорусі, органів юстиції цих країн, міжнародних та регіональних організацій, науковці.

18.10.2018    strasbourg (4)

«Чимало правових проблем, з якими стикаються жінки, вимагають того, аби ми визнали наявність та працювали над подоланням гендерних стереотипів та упереджень, які наразі мають місце в суспільстві», – зазначила заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук.

Під час конференції обговорені практичні дії щодо застосування стандартів Стамбульської конвенції для забезпечення доступу до правосуддя жінок, які потерпіли від насильства. Конвенція, яку Україна підписала у 2011 році, є фундаментальним документом, що зобов’язує уряди країн вжити конкретних заходів для боротьби з усіма формами насильства щодо жінок.

«Починаючи з прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу», що визначив засадничі принципи діяльності системи, і пізніше – з початком надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях, а згодом й на новому етапі її розвитку Уряд України продовжує дотримуватись зобов’язань щодо забезпечення гендерної рівності як невід’ємного елементу діяльності системи безоплатної правової допомоги», – підкреслила Олена Сінчук.

18.10.2018    strasbourg (5)

Починаючи з цього року, постраждалі від насильства отримали більше можливостей доступу до безоплатної правової допомоги. Так, 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

У питаннях гендерної рівності досягнуто прогресу, але багато чого ще потрібно зробити. Як свідчить практика надання БПД, серед клієнтів місцевих центрів безоплатної вторинної допомоги жінки становлять 60%. Подекуди жінкам складніше, аніж чоловікам, отримати доступ до системи правосуддя. Така ситуація має кілька чинників: наявні дискримінаційні стереотипи у суспільстві, недостатня обізнаність жінок щодо їхніх прав, дещо упереджене ставлення співробітників органів охорони правопорядку до «сімейних скандалів» тощо.

«Люди, які потерпіли від насильства, а переважно це жінки, не повинні зазнавати дискримінації під час взаємодії із системою правосуддя», – наголосила Олена Сінчук, презентуючи досвід України.

Щодо правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, то фахівці системи БПД брали участь у розробці нормативно-правових актів у складі міжвідомчої робочої групи, що створена з метою повної імплементації нового законодавства про протидію домашньому насильству.

З ініціативи системи безоплатної правової допомоги та міжнародних партнерів в Україні утворюється мережа сімейних радників. Активні громадяни, які пройшли спеціальне навчання, залучаються для допомоги іншим людям отримувати інформацію з питань сімейного права та захисту їхніх прав у співпраці із системою безоплатної правової допомоги.

Серед українців регулярно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота – семінари, тренінги, круглі столи щодо попередження та протидії усім видам насильства та подолання гендерного дисбалансу. Фахівці системи БПД та адвокати, які надають безоплатну допомогу, мають можливість проходити тренінги та навчальні курси з цієї тематики. Зокрема, у вільному доступі розміщений розроблений курс дистанційного навчання «Правова допомога постраждалим від насильства у сім’ї». Підготовлено також низку правових консультацій у довідково-інформаційній платформі «WikiLegalAid» з питань у сфері сімейного права та протидії домашньому насильству, з якими найчастіше звертаються клієнти до системи БПД. Ця система використовується співробітниками системи БПД для надання комплексних консультацій клієнтам.

«Поступово посилюючи наші інституціональні підходи до гендерної рівності, ми розробили проект Гендерної стратегії системи надання правової допомоги в Україні. Його впровадження дасть можливість системі БПД в Україні стати зразком інтеграції гендерної проблематики до системи правосуддя на національному та міжнародному рівні», – переконана Олена Сінчук.

18.10.2018    strasbourg (2)

Представники Ради Європи надали схвальну оцінку Україні щодо впровадження стандартів Стамбульської конвенції для забезпечення доступу до правосуддя жінок, які потерпіли від насильства.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube