назад

11

Наприкінці року прийнято підбивати підсумки, узагальнювати набутий досвід та робити висновки й оцінювати події. Саме тому 27 грудня 2016 року у прес-клубі «Журналіст» Національної спілки журналістів України Запорізької обласної організації відбулася прес-конференція «Розвиток системи надання безоплатної правової допомоги. Результат роботи та плани на майбутнє».

У зазначеному заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко, начальник відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та легалізації громадських формувань Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Людмила Біла, директор Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Вітько, начальник Василівського бюро правової допомоги Валентин Лопухов та адвокат, що надає безоплатну вторинну правову допомогу Олесь Запорожець.                                  

В рамках запропонованої теми були розглянуті наступні питання, а саме підсумки діяльності системи безоплатної правової допомоги у Запорізькій області, практична реалізація прав та свобод мешканців Запорізького регіону за допомогою місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Було розглянуто питання, що стосується бюро правової допомоги та нових можливостей дотримання конституційних прав людини. Також гості навели приклади успішних практик адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.      33                                                                                                                                                 

– Основні стратегічні завдання установ безоплатної правової допомоги, – розпочав прес-конференцію Павло Наливайко, – включають в себе забезпечення доступу населення до безоплатної вторинної правової допомоги, інтеграцію безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги на рівні територіальних громад Запорізького краю, моніторинг якості надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги, розвиток системи надання безоплатної правової допомоги для забезпечення та реалізації прав громадян на правову допомогу.                            

Далі директор Регіонального центру навів цифри, що характеризують діяльність системи безоплатної правової допомоги у Запорізькій області.

– За 2016 рік кількість доручень, які адвокатам видав Регіональний центр для надання безоплатної вторинної правової допомоги, складає 5707. Прибуття адвокатів до клієнтів відбувається у строк, встановлений законом – не пізніше ніж 2 годи після затримання, тому скарг щодо несвоєчасного прибуття не було, – повідомив Павло Іванович.  

44Наразі у системі безоплатної правової допомоги у Запорізькій області працює 158 адвокатів. Результатами їх наполеглевої, кропіткої та професійної  роботи є 19 виправдувальних вироків або скасувань обвинувального вироку та закриття провадження, 20 закриттів провадження за відсутності складу злочину, 53 зміни правової кваліфікації злочину, 23 зменшення кількості епізодів обвинувачення, 479 звільнень від відбування покарання з випробуванням (статті 75,79,104 Кримінального кодексу України) тощо.

– До чотирьох місцевих центрів з надання БВПД (Перший та Другий запорізькі, Мелітопольський та Бердянський) звернувся 12251 мешканець Запоріжжя та Запорізької області. Більше ніж 1750 мешканців Запорізького краю отримали адвокатів за рахунок держави, і з їх допомогою відстояли свої інтереси у суді. У 17 бюро правової допомоги, що були відкрилися 1 вересня у відділених районах області поточного року консультації з правових питань та роз’яснення законодавства отримали більше ніж 4000 мешканців регіону. У 74 випадках було призначено адвокатів, роботу яких оплачує держава, – підсумував роботу місцевих центрів та бюро правової допомоги директор РЦ.

Також журналістів було проінформовано щодо роботи мобільних соціальних офісів та дистанційних консультативних пунктів, які створено з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги на території Запоріжжя та Запорізької області, та які обслуговують соціально незахищені верстви населення (інвалідів, малозабезпечених осіб, дітей-сиріт, учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб) шляхом надання безкоштовних правових консультацій та роз’яснень законодавства.

– У місті Запоріжжі та області працюють 46 мобільних соціальних офісів. Станом на грудень 2016 року 1609 осіб отримали консультації з правових питань, – зазначив Павло Іванович, – У 31 бібліотеці міста Запоріжжя та області, скориставшись програмою «Бібліоміст», за допомогою Skype-зв’язку можна отримати відповіді на правові питання. Наразі 378 мешканців Запорізького краю отримали он-лайн консультації.У дистанційному пункті правової допомоги в Хортицькому районі, який було відкрито за підтримки Головного теріторіального управління юстиції у Запорізькій області, проконсультовано 161 особу.

Павло Наливайко наголосив, що серед питань з якими найчастіше звертаються мешканці Запорізького регіону можна визначити 5 пріоритетних сфер, в яких люди потребують правової допомоги найбільше й отримують її в установах безоплатної правової допомоги: соціальний захист, ЖКГ, спадкування, земля, трудові відносини.

Інформацію щодо реалізація пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань місцевими центрами, як фронт-офісами надала Людмила Біла:

Фахівцями місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги за час існування пілотного проекту було надано 447 консультацій, прийнято 216 пакетів документів. Наразі 94 громадських формування отримали позитивне рішення щодо питань реєстрації або внесення змін.22

Директор Другого запорізького МЦ Сергій Вітько розповів про зміни у законодавстві, на які чекають мільйони українців:

Розширення кола суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу – є одним з пріоритетних напрямків розвитку системи безоплатної вторинної правової допомоги в цілому. Окрім раніше затверджених категорій, до яких відносяться малозабезпечені особи, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та члени їх сімей, особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців”, інші соціально незахищені особи, буде додано внутрішньо переміщених осіб та осіб, які претендують на отримання такого статусу, а також осіб, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань. 

Також суттєво буде підвищєно поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:

  • по-перше, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер;
  • по-друге, особа матиме право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • по-третє, інвалід матиме право, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Валентин Лопухов презентував роботу Василівського бюро правової допомоги, що є самостійним відділом Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Василівський район – складна територія, адже населення майже 75 тисяч осіб. До складу району входять густонаселене Дніпрорудне та проблематичний Степногорськ. Проблем достатньо як соціально-економічного, так і правового характеру. Тому було прийнято рішення відкрити нові точки доступу населення до правової допомоги: у бібліотеках, у приймальнях міських, сільських та селищних рад.

Останнє слово було за адвокатом Олесем Запорожцем. Він, як досвідчений правник, зосередив увагу журналістів на важливості ролі адвоката у кримінальному та цивільному процесах та на прикладах успішних адвокатських практик.

Наприкінці прес-конференції представники місцевих засобів масової інформації задали учасникам безліч питань правового характеру, які читачі та глядачі направляють до редакцій, та хвилюють їх самих, адже майже усі ми чи не щодня стикаємося з тими чи іншим порушеннями наших прав. А тут випала така нагода отримати консультацію чи роз’яснення!

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру: http://zaporizhya.legalaid.gov.ua