назад

Дотримання прав людини – важливе питання для сучасного українського суспільства

1Пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини. У 1991 році Україна, ставши незалежною державою, зробила перший крок на шляху до ствердження демократичності та верховенства права.Так, в Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина.

Але воєнний конфлікт на Сході України потягнув за собою величезну низку порушень прав та основних свобод людини. Саме задля 

налагодження співпраці в напрямку дотримання прав людини  25 серпня 2016 року директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павлом Наливайком було  проведено робочу зустріч з співробітниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

У зазначеній зустрічі від Регіонального центру  прийняли участь начальник відділу забезпечення якості  правової допомоги та підвищення

3 2

 кваліфікації адвокатів Олександр Гришин, начальник відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Антонцев, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Лариса Кожемякіна, від Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні фахівці з прав людини Оксана Сірук та Василь Лазумірський.

– Моніторингова місія ООН з прав людини розпочала свою роботу на території України з березня 2014 року – повідомив Василь 

Оксана Сірук підкреслила, що ситуація з дотриманням прав людини сьогодні є досить складною в нашій державі. А оскільки отримання Лазумірський, – Це було пов’язано зі збройним конфліктом на Сході України, з появою великої кількості внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та осіб, що затримані за статтями УК України 260, 258, 258-3, 110, 109, 111, 114 (державна зрада, диверсія, втягнення у вчинення терористичного акту, створення воєнізованих формувань, посягання на територіальну цілісність та недоторканість України тощо).

Спеціалістів з прав людини цікавила інформація щодо кількості адвокатів, які співпрацюють з Регіональним центром та надають безоплатну вторинну правову допомогу.якісної правової допомоги, яка в окремих випадках, що передбачені законом України, надається безоплатно, є невід’ємним правом людини, у представників Місії виникли деякі питання. Ось тому вони і завітали у гості до Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області.

3

Павло Наливайко розповів гостям, що Регіональним центром заключено 156 контрактів з адвокатами, що захищають права та інтереси клієнтів у кримінальних, цивільних та адміністративних справах. С початку свого існування РЦ було видано близько 17 500 доручень у кримінальних справах, більше ніж 1700 мешканців міста Запоріжжя та області отримали адвоката за рахунок держави (цивільні та адміністративні справи),  завдяки виданим місцевими центрами доручень адвокатам, що працюють у системі БВПД.

Щодо механізму контролю за якістю надання безоплатної вторинної правової допомоги, який також цікавив представників Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Олександр Гришин надав вичерпну інформацію.

– Відповідно до п.2.5.2  Меморандуму про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги, п. 4 Наказу Міністерства Юстиції від 25.02.2014 року № 386/5  «Про затвердження стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі», на виконання Наказу Координаційного центру з надання правової допомоги від 06 червня 2015 року № 136 «Питання організації моніторингу дотримання адвокатами стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі»  відділом забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області по кримінальним провадженням в яких надається безоплатна вторинна правова допомога проводяться наступні заходи: бесіди (опитування, анкетування) з клієнтами; моніторинг відповідності роботи адвокатів при наданні безоплатної вторинної правової допомоги установленим стандартам у кримінальному процесі під час судового провадження у судах першої та апеляційної інстанцій.

Начальник відділу якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів повідомив, що у разі надходження скарг від клієнтів проводиться перевірка з метою підтвердження наявних фактів викладених у скарзі та обґрунтованості скарги в цілому.

– В період з 01 червня 2014 року по 25 серпня 2016 року до нашого центру надходила лише одна скарга від клієнта системи БВПД на дії адвоката. За наслідками розгляду скарги матеріали було направлено до Комісії з оцінювання повноти та своєчасності надання безоплатної вторинної правової допомоги  при Раді адвокатів Запорізької області. Факти, що було викладено у скарзі – підтвердилися, тому у подальшому контракт з адвокатом не було укладено, – підсумував Олександр Гришин.

Одним з важливих питань, що цікавило спеціалістів з прав людини, було чи вчасно повідомляють правоохоронні органи про затримання особи і через скільки часу адвокат прибуває до клієнта.

– Правоохоронні органи повідомляють чергового Регіонального центру  про затримання особи негайно (протягом 60 хвилин). Той у свою чергу одразу повідомляє адвоката, який має годину аби дістатися до свого клієнта, – поінформував присутніх Володимир Антонцев, – Раніше бували випадки, коли інформація щодо затримання приходила не своєчасно. У цьому випадку Регіональний центр направляв роз’яснення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги, у тому числі щодо строку інформування про затримання осіб.

Начальник відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги наголосив, що періодично проводяться робочі зустрічі з суддями, слідчими УСБУ, працівниками Головного управління Національної поліції та Управління патрульної поліції з метою роз’яснення порядку та поширення напрацьованої практики надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам за повідомленнями правоохоронних органів Запорізької області.

Результатом зазначеної робочої зустрічі стала домовленість про співпрацю, адже захист прав людини це найголовніша національна ідея України. Сучасне українське суспільство наразі переживає етап глибокого усвідомлення прав і свобод людини, який можна розглядати як початок духовного відродження нашої держави. Ми не повинні забувати, що права людини – це невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. І кожен з нас має право бути вільним, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн та екологічних катастроф.