назад

Суд не дозволив позбавити матір і батька малолітнього хлопчика батьківських прав

foto batkoУ грудні 2015 року до Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка щодо представництва її інтересів у суді у справі про позбавлення батьківських прав. Сокальська районна державна адміністрація подала в суд позов проти жінки та її чоловіка про позбавлення їх батьківських прав щодо малолітнього сина та стягнення аліментів на утримання дитини.

Підставою для позову стало те, що хлопчик народився недоношеним та був прооперований у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні. Дитина потребувала особливого догляду, який, на думку медиків, мати та батько надати дитині не могли. Окрім того, мати дитини сама страждала від суспільно небезпечного захворювання та потребувала лікування.

Відповідно до розпорядження голови Сокальської РДА на підставі клопотання Сокальської центральної районної лікарні і рішення районного суду про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав, у листопаді 2014 року хлопчика влаштовано до будинку дитини.

Дорученням Червоноградського місцевого центру з надання БВПД адвокат Оксана Левицька, що діє за угодою з Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області, призначена для надання безоплатної вторинної правової допомоги. В запереченні на позовну заяву вона вказала, що позовні вимоги є необґрунтованими.

Важливо, що під час розгляду справи жінка розуміла, що її захворювання є перешкодою для догляду за дитиною, тому лікування пройшла повністю та одужала. Окрім цього, сина, який за станом здоров’я постійно перебував у лікарні, подружжя регулярно навідувало, чекало на його одужання та повернення додому.

Адвокат Левицька доводила, що жінка та чоловік не ухилялися від виконання батьківських обов’язків, вказала на відсутність будь-яких підстав, які могли б слугувати підставою для позбавлення батьківських прав. Перебування дитини у лікарняному закладі зумовлене її хворобою, без допомоги медиків батьки самостійно не зможуть доглядати дитину в домашніх умовах, але батьки люблять сина і хочуть його виховувати.
Упродовж розгляду справи представником позивача не наведено суду будь-яких доказів ухиляння відповідачами щодо їх обов’язку утримувати малолітнього сина, які зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (ст. 180 Сімейного кодексу України).

Сокальський районний суд вирішив відмовити в задоволенні позовних вимог Сокальської РДА до громадянки та її чоловіка про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.