назад

Довіра людей – головний показник ефективної діяльності системи БПД

СкрінЖінка похилого віку – Ганна П* звернулась до Першотравенського бюро правової допомоги перебуваючи у важкому психологічному стані – вона була вкрай зневірена і впевнена в тому, що їй вже ніхто не допоможе. Суть справи, з якою пенсіонерка прийшла до бюро, полягала у наступному: через те, що вона не перебувала в офіційному шлюбі з чоловіком з яким прожила 25 років, вона не змогла після його смерті прийняти спадщину – земельну ділянку.

Виявилося, що відсутній оригінал правовстановлюючого документу на спадкове майно. Також під час звернення у різні установи та організації за допомогою жінка отримувала відмову через те, що «не маєте права, адже за документами ви йому ніхто». Юристи Першотравенського бюро правової допомоги роз’яснили пенсіонерці покрокові дії, які необхідно зробити для того, щоб вирішити проблему з прийняттям спадщини. Адже відповідно до ст. 1264 Цивільного Кодексу України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

Також головний спеціаліст бюро Тетяна Хандрига склала та подала до суду позовну заяву про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу. Рішення суду було позитивним, а Ганну П* визнано такою, що має право на спадкування. Проте  вступити у спадщину жінці всеодно не вдалося у зв’язку із відсутністю оригіналу документу на земельну ділянку. Наступним кроком правників став новий позов до суду про визнання права власності на спадкове майно, оскільки  відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документу, який засвідчує його право власності. Крім того, п. 23 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли  спадщину  в  порядку,  установленому цивільним законодавством. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

За результатами розгляду другого позову суд також прийняв позитивне рішення і Ганну П* було визнано законною спадкоємицею та власницею земельної ділянки, яка залишилася після смерті її чоловіка.  Вдячна громадянка стала постійною клієнткою бюро до якого приходить за консультаціями з різного роду питань, адже, як стверджує сама жінка, правники повернули їй віру у закон та справедливість. Саме це і є метою роботи системи БПД – навчити людей захищати свої права в правовому полі, вирішувати проблемні питання за допомогою закону.

Нагадуємо, що для отримання безоплатної правової допомоги ви можете звернутися до Першотравенського бюро правової допомоги за адресою: м. Першотравенськ,вул. Кобзаря буд.15а, тел. 05633 5 -11 – 15.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, також можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.