назад
22.01.18

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснює особливості оподаткування доходу фізичної особи, отриманого у вигляді спадщини чи дарунку

57dbf1a71c857 105595 1200

Коли людина отримує певне майно, кошти або ж майнові чи немайнові права у вигляді дарунку або спадщини, то одним із актуальних питань для неї є: яку суму коштів вона повинна сплатити державі у вигляді податків.

Так, пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України (далі – ПК України)  передбачено, що за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. Водночас пп. 14.1.263 п. 14. 1 ст. 14 ПК України до членів сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення віднесені його батьки, чоловік або дружина, діти спадкодавця, в тому числі усиновлені. Членами сім’ї спадкодавця другого ступеня споріднення вважаються його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Крім того, звільняються від сплати податків спадкоємці, які є інвалідами І групи або мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, але лише у випадках, коли у спадщину ними було отримано об’єкти нерухомого майна, об’єкти рухомого майна (предмети антикваріату або витвори мистецтва, природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраси з використанням дорогоцінних металів та/або дорогоцінного каміння, будь-які транспортні засоби або приладдя до них, інші види рухомого майна), а також готівку або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

За нульовою ставкою оподатковується і спадщина у вигляді грошових заощаджень, поміщених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося.

Якщо ж дохід у вигляді спадщини або дарунку був отриманий не членами сім’ї спадкодавця першого або другого ступеню споріднення, а також особами, які не є інвалідами І групи та не мають статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, то вони зобов’язані сплатити в дохід держави 5 % від бази оподаткування, тобто від отриманого доходу.

Також ПК України передбачено ставку податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % від отриманого доходу у вигляді спадщини чи дарунку. Зокрема, такий відсоток від доходу зобов’язані сплачувати спадкоємці-нерезиденти або ж громадяни України, які отримали спадщину чи дарунок від спадкодавця-нерезидента.

Доходи, отримані у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою-підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених ПК України, тобто за ставкою 18 %.

Варто також зазначити, що відповідальність за перерахування суми податку до бюджету несуть спадкоємці та обдаровані, крім двох випадків:

  1. у разі спадкування права на вклад у банку або небанківській фінансовій установі податковим агентом виступає банк або небанківська фінансова установа;
  2. у разі переходу до спадкоємців права на отримання страхових виплат податковим агентом виступає страховик.

У всіх інших випадках дохід, отриманий у вигляді спадщини чи дарунку включається платником податку до складу загального річного доходу і повинен бути відображений у річній податковій декларації.

Отримати детальніші правові консультації з цього та інших питань, а також реалізувати своє право на безоплатну вторинну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).