назад
01.06.15

Директор Координаційного центру бере участь в засіданні з обговорення модельного закону про безоплатну правову допомогу в системі кримінального правосуддя

uno optСьогодні, 1 червня 2015 року, у Відні (Австрія) розпочалось триденне засідання експертної групи з розгляду та опрацювання проекту модельного закону про безоплатну правову допомогу в системі кримінального правосуддя. Захід організовано Управлінням ООН з наркотиків та злочинності (UNODC). Участь у зустрічі бере директор Координаційного центру Андрій Вишневський.

Протягом першого дня учасники розглядали та обговорювали перші три глави проекту модельного закону:

1) мету, визначення та сферу застосування;

2) керівні принципи;

3) надання правової допомоги.

Беручи участь в обговоренні, директор Координаційного центру Андрій Вишневський запропонував доповнити главу 2 модельного закону “Керівні принципи” принципом неупередженості та якості безоплатної правової допомоги, мотивувавши це необхідністю гарантувати незалежність та захист суб’єктів надання БПД, і разом з тим забезпечити їх підзвітність.

відень

З метою впровадження національних систем безоплатної правової допомоги відповідно до Керівних принципів та настанов ООН з доступу до безоплатної правової допомоги у системах кримінального правосуддя, експертами було висловлено потребу у розробці проекту модельного закону, який би слугував підґрунтям для національних законів. У відповідь Управління ООН з наркотиків та злочинності наразі веде роботу над розробленням модельного закону про безоплатну правову допомогу в системі кримінального правосуддя, який міститиме положення щодо управління, фінансування та організації функціонування системи безоплатної правової допомоги, а також представить різноманітні моделі систем зі всього світу. Зокрема, завтра директор Координаційного центру Андрій Вишневський представить досвід становлення та функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Такий модельний закон повинен з часом стати інструментом для надання країнам технічної допомоги, при цьому його метою є підтримка держав у створенні законодавчої бази для розвитку системи безоплатної правової допомоги з врахуванням кращих підходів та практик.  


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter