назад

Директор Регіонального центру Марина ЄЛИСЄЄВА взяла участь у тренінгу з захисту прав людини

201507109 та 10 липня 2015 року у столиці пройшов дводенний тренінг на тему: «Громадські розслідування порушень прав представників вразливих груп населення у взаємодії з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини».

Проведення тренінгу мало на меті вдосконалити практичні знання його учасників щодо проведення громадських розслідувань порушень прав вразливих груп у взаємодії з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Під час тренінгу учасники ознайомилися з результатами громадських та громадсько-парламентських розслідувань порушень прав представників вразливих груп населення.

Були розглянуті основні характерні порушення прав вразливих категорій:

  • незаконні затримання,
  • порушення права на захист,
  • порушення права на медичну допомогу в місцях несвободи,
  • катування.

Учасники тренінгу поділилися власними прикладами здійснення захисту представників вразливих груп та обговорили механізми протидії системним проблемам та порушенням.

За результатами тренінгу напрацьовано пропозиції щодо змін до відомчих нормативно-правових актів, які регулюють діяльність правоохоронних органів у сфері забезпечення безперервності замісної підтримувальної терапії та детоксикації у разі затримання та взяття під варту.

Участь у тренінгу взяли заступник начальника відділу забезпечення якості безоплатної правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Координаційного центру Юлія Лісова, директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко, директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненські області Сергій Іллюк, адвокат-тренер/модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу Олексій Назаренко.

Серед інших учасників заходу – адвокати, представники Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правозахисники, соціальні працівники, лікарі.

Захід організовано Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».