назад

Директор Регіонального центру Василь Овдіюк розповів про реформи Мін’юсту

golovna

18 березня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк взяв участь у прес-конференції, присвяченій реформуванню органів юстиції. Планується, що цьогоріч буде ліквідовано близько 600 районних управлінь юстиції, які існували в Україні протягом 20 років (зокрема, у Рівненській області ліквідують 18 управлінь та скоротять 138 працівників). Натомість буде створено понад 400 Бюро правової допомоги.

Детальніше про реформування, окрім директора Регіонального центру з НБВПД, розповіли начальники Головних територіальних управлінь юстиції у Рівненській та Львівській областях Іванна Смачило та Ярослав Жукровський

3

Як зазначив Василь Овдіюк, реформування органів юстиції набагато спросить доступ соціально незахищених громадян, зокрема, малозабезпечених, інвалідів, пенсіонерів, переселенців, учасників АТО тощо, до адвоката за кошт держави.

– Наші права порушують постійно, але довести правоту в суді досить складно. Для цього потрібно звернутися за послугами до адвоката. В Україні державних адвокатів немає, усі вони приватні, а тому їхні послуги потрібно оплачувати. Оскільки більшість населення в Рівненській області бідне і проживає в селах, коштів на адвокатські послуги люди не мають. Зазвичай громадяни і не знають, що мають право на адвоката за кошт держави, – зазначив Василь Овдіюк. – Система безоплатної вторинної правової допомоги працює в Україні з 1 січня 2013 року. На першому етапі ми надавали допомогу лише у кримінальних провадженнях – підозрюваним, затриманим, в судових засіданнях. Потерпілим така допомога не надавалася, за що ми чули справедливі нарікання від громадян. Проте з 1 липня 2015 року ця ситуація змінилася: по Україні були створені місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема, у Рівному, Дубні та Сарнах. Ці центри організовують правову допомогу для соціально незахищених осіб у цивільних та адміністративних справах. Оскільки три центри створені тільки у трьох районах, то людині, скажімо, з Рокитного, треба їхати в Сарни, щоб розповісти про свої проблеми, – додав Василь Овдіюк. – Після проведення реформ Мін’юсту Бюро правової допомоги стануть доступні громадянам у кожному райцентрі.

1

(фото 4vlada.com)

У Бюро первинну правову допомогу (консультації) надаватимуть усім, хто потребує фахового юридичного супроводу для вирішення правових питань. Також фахівці надаватимуть консультації та допомогу в користуванні он-лайн сервісами Міністерства юстиції. Запровадження он-лайн послуг не лише заощадить час і гроші громадян (отримання довідки через інтернет-сервіс в середньому на 25% дешевше), але й мінімізує ризики корупції при отриманні довідок, дозволів тощо.

6