назад

Директор РЦ спільно з начальником ГТУЮ у Житомирській області консультували громадян у Бердичівському місцевому центрі

20.09.2016 - golovna20 вересня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Гербеда спільно з начальником Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олександром Грабаром та першим заступником начальника Іриною Волошиною з робочим візитом відвідали місто Бердичів.

Спершу директор Бердичівського місцевого центру Дмитро Красовський ознайомив новопризначеного очільника Управління юстиції та його заступника з роботою місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«До складу місцевого центру входить 11 відділів: відділ правової інформації та консультацій; відділ організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами; відділ представництва; відділ правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги; відділ персоналу, інформаційної та матеріальної інфраструктури та 6 бюро правової допомоги, що розпочали свою роботу 1 вересня 2016 року», – розповів директор Бердичівського місцевого центру.

До Бердичівського місцевого центру за період з 01.01.2016 року по 19.09.2016 року надійшло 853 звернень громадян, що потребували безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. У зазначений період було видано 256 доручень адвокатам для складання процесуальних документів і представництва громадян у судах (також в інших державних установах). Видано наказів про надання безоплатної вторинної правової допомоги – 255. 290 звернень надійшло від громадян, що потребували надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Аналізуючи ці цифри, можна констатувати, що кожний третій громадянин звертається до місцевого центру саме за вторинною правовою допомогою, що передбачає складання процесуальних документів та представництво інтересів у судах», – підсумував Дмитро Красовський.

20.09.2016 - berdichiv (3)

За юридичною консультацією прийшло кількадесят бердичівлян. Люди зверталися з різними питаннями, які стосувалися трудового, земельного, житлового, спадкового права тощо.

20.09.2016 - berdichiv (10) 20.09.2016 - berdichiv (16)

«Багато питань, з якими звертаються люди, не вимагають вторинної правової допомоги. Часом достатньо підказати, що робити. Однак, раніше вони не мали до кого звернутися, особливо люди з віддалених районів», – зазначив очільник Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олександр Грабар.

Користуючись нагодою, директор Регіонального центру Олександр Гербеда та Олександр Грабар після консультувань провів робочу зустріч-нараду з працівниками бюро правової допомоги, обговоривши пріоритетні напрямки діяльності та основні завдання, які постали перед новоутвореними бюро.

20.09.2016 - berdichiv (11) 20.09.2016 - berdichiv (13)

«Перш за все, бюро посилюють правову спроможність територіальних громад та допомагають вирішити проблемні питання у досудовий спосіб. Також працівники бюро надають безоплатну первинну правову допомогу, тобто юридичні консультації, забезпечують доступом до безоплатної вторинної правової допомоги та до електронних сервісів Міністерства юстиції», – констатував Олександр Гербеда.

Працівники бюро розповіли про те, як їм вдається налагодити взаємодію з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, соціальними службами, судами, головами сільських рад, зокрема про проведення виїзних прийомів громадян та активної правоосвітньої діяльності. Також обговорили, що необхідно покращити та нові форми в роботі бюро. І мова йшла не тільки про план на VІ квартал.

20.09.2016 - berdichiv (17) 20.09.2016 - berdichiv (9)

Працівники бюро та начальник Головного територіального
управління юстиції у Житомирській області
читають журнал «Вісник»

Як зазначили працівники бюро, громадяни бачать лише позитив у створенні та функціонуванні бюро, адже з моменту створення до Андрушівського, Любарського, Ружинського, Попільнянського, Чуднівського та Романівського бюро правової допомоги звернулося 126 громадян переважно за консультаціями, які стосуються спадкування, оформлення субсидії, державної реєстрації речових прав.