назад

Ефективна взаємодія: у Житомирі обговорили нові можливості захисту від домашнього та гендерного насильства

effective communication 114 березня у Житомирі відбувся круглий стіл на тему «Ефективна взаємодія державних інституцій та громадськості Житомирщини з метою оперативного відновлення порушених прав та захисту законних інтересів дітей та осіб, які постраждали від домашнього чи гендерного насильства». Захід був організований Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області спільно з Житомирською міською радою.

Участь у круглому столі взяли фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги, Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД Житомирської області, регіональний координатор Уповноваженого з прав людини в Житомирській області, представники Головного управління Національної поліції України в Житомирській області, управління сім’ї молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації, Житомирської місцевої прокуратури, Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Служби у справах дітей Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Під час заходу учасники обговорили головні зміни в законодавстві України щодо механізмів запобігання та протидії домашньому та гендерному насильству.

– Аби реально допомогти тим, хто потерпає від домашнього чи гендерного насильства ми повинні налагодити ефективний механізм співпраці між державними, правоохоронними та судовими органами влади, місцевою владою, громадськими організаціями. Інколи люди просто не знають куди звернутися за допомогою, – наголосила заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська.

Під час обговорення представники вказаних органів розповіли про свої повноваження та можливості у питаннях запобігання та протидії домашньому та гендерному насильству, а також підкреслили важливість створення механізму обміну інформацією поки не функціонує Єдиний державний реєстр випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

За словами заступника начальника «Київської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи» Віталія Охрименко необхідно аби подібні заходи пройшли в усіх областях України. – Ми прагнемо зрозуміти регіональну специфіку для врахування в подальших законодавчих змінах , які запустять механізми реальної реалізації закону, – сказав Віталій Охрименко.

Після обговорення та обміну думками учасники зустрічі домовились продовжити роботу по створеннюмеханізму надання допомоги конкретній людині в процесі відновлення порушених прав та захисту законних інтересів дітей та осіб, які постраждали від домашнього чи гендерного насильства. Провести право просвітницьку роботу в різних куточках області для дітей та дорослих.

effective communication 2 effective communication 5
effective communication 6 effective communication 3
effective communication 7 effective communication 4