назад
20.11.19

Фахівчиня безоплатної правової допомоги допомогла жительці Диканщини відстояти своє право на отримання пенсійних виплат

До Диканського бюро правової допомоги звернулася місцева мешканка М. з проханням допомогти у вирішенні питання щодо безпідставної невиплати їй пенсії за період з 1 липня 2017 року по 30 квітня 2018 року.

Жінка повідомила, що вона є внутрішньо переміщеною особою, пенсіонеркою, перебуває на обліку в місцевому відділі обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України Полтавської області та одержує пенсію за віком. Проте, з липня 2017 року їй припинили виплачувати пенсію за результатами проведеної верифікації, обґрунтовуючи свої дії тим, що постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 року № 335 до Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року № 365, внесено зміни, згідно з якими суми соціальних виплат, які не виплачені за минулий період, обліковуються в органі, що здійснює соціальні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України. Оскільки на момент звернення громадянки такий порядок не було визначено, то пенсію за спірний період у сумі 17 158,29 грн. буде виплачено за наявності бюджетного фінансування.

Для надання їй безоплатної вторинної правової допомоги було уповноважено заступника начальника відділу «Диканське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Людмилу Маценко.

Фахівчиня бюро проаналізувала наявні в особи документи та роз’яснила, що відповідно до ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Після узгодження правової позиції з клієнткою, Людмила Маценко підготувала адміністративний позов про визнання бездіяльності протиправною, зобов’язання вчинити певні дії, в якому зазначила, що нормативно-правовим актом, яким визначено підстави припинення пенсійних виплат є виключно Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Інші нормативно-правові акти у сфері правовідносин, врегульованих вищевказаним Законом, можуть застосовуватися виключно за умови, якщо вони не суперечать цьому Закону. Водночас за змістом конституційних норм Кабінет Міністрів України не наділений правом вирішувати питання, які належать до виключної компетенції Верховної Ради України, так само як і приймати правові акти, які підміняють або суперечать законам України. Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України є підзаконним, а тому не можуть обмежувати права громадян, які встановлено законами.

Судом було враховано твердження представниці безоплатної правової допомоги про те, що дані про перетин Державного кордону України та відсутність за місцем фактичного проживання не є передбаченою Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» підставою для припинення виплати пенсії, а постанова Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року № 365 є підзаконним нормативно-правовим актом, який обмежує встановлене законодавством право на отримання пенсії.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 06.09.2019 року по справі № 440/2740/19 законні вимоги громадянки М. про визнання бездіяльності протиправною та стягнення з Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області заборгованості з виплати пенсії за віком за період з липня 2017 року по квітень 2018 року у розмірі 17 158,29 грн. Тож завдяки кваліфікованим діям фахівчині безоплатної правової допомоги громадянка змогла відстояти своє право на отримання належних їй пенсійних виплат.

Нагадуємо, що кожен може отримати безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України, звернувшись до Диканського бюро правової допомоги за адресою: смт. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), контактний телефон (05351) 9-73-53.