назад

Фахівчиня місцевого центру допомогла клієнтові виправити помилку в свідоцтві про смерть батька

Петрунькова     Через помилку у свідоцтві про смерть батька чоловік не міг оформити спадщину. Вирішити проблему допомогла начальниця відділу представництва Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Петрунькова.

     До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД звернувся чоловік, якому при прийняті спадщини нотаріус вказав на помилку в актовому записі про смерть батька: у документі збігалися рік смерті й рік народження. Через цю описку громадянин не міг оформити спадщину.

     Як розповів клієнт, щоб змінити дату смерті, він звертався до Кам’янець-Подільського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області. Проте отримав висновок про відмову, оскільки у відповідній амбулаторії загальної практики сімейної медицини не виявилось документів, що б підтверджували дату смерті.

     У місцевому центрі чоловікові порадили звернутися до суду. Згідно з пунктом 3 постанови Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану” від 07.07.1995 року № 12 суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану як у випадках невиправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису, так і при відмові зазначених органів внести в ці записи передбачені законодавством зміни і доповнення.

     Представляти інтереси клієнта доручили Тетяні Петруньковій, начальниці відділу представництва Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД (довіреність №9 від 09.02.2017 року), яка підготувала заяву до суду про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії.

     Із позовної заяви та доданих до неї матеріалів Хмельницький окружний адміністративний суд встановив правильну дату смерті. Відтак своєю постановою від 06 жовтня 2017 року позов задовольнив, зобов’язавши Кам’янець-Подільський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області внести зміни до актового запису про смерть батька позивача шляхом виправлення дати смерті.

*   *   *

     Нагадаємо, що Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою:  вул. Пушкінська, 44, тел. (03849) 5-01-59, 5-01-62. Правову допомогу можна отримати також у бюро правової допомоги, які є відділами місцевого центру:

Дунаєвецьке бюро правової допомоги — м. Дунаївці, вул. Шевченка, 83 а, тел. (03858) 2-02-78, 2-00-44.

Чемеровецьке бюро правової допомоги — смт Чемерівці, вул. Центральна, 28, тел. (03859) 2-01-27, 9-17-67.

Новоушицьке бюро правової допомоги — смт Нова Ушиця, вул. Українська, 28, тел. (03847) 2-22-75, 2-19-73.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.