назад

Патріотичне виховання, доброта і милосердя

78-126 січня 2018 року у Музеї пам’яті війни на Сході України, що у Чернівцях, відбувся круглий стіл на тему «Патріотичне виховання. Доброта і милосердя». Що потрібно зробити, щоб молодь не забувала про героїв АТО? Як на основі героїчних прикладів українського народу, традицій, фактів з історії організовувати проведення цікавих інтерактивних лекцій? Всі ці питання і не лише обговорювали під час зустрічі.

«Круглий стіл, який ми сьогодні організували, пов’язаний з питаннями патріотичного виховання молоді. До нас, у музей, приходить дуже багато діток і от коли ми ставимо запитання: «Чи ви знаєте, що таке АТО? Чи ви знаєте хлопців, які загинули, бодай одне прізвище?» Натомість бачимо, що дуже багато дітей не знають відповіді. Зрозуміло, що це ще діти, але вони відтепер повинні знати наших героїв і поважати їх, і я думаю, що цей круглий стіл, що ми сьогодні організували, я надіюсь, що він не буде останній і допоможе нам об’єднатись», – розповіла голова громадської організації «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців Ярослава Заліско.

78-2

Підтримати волонтерів прийшов і настоятель храму Петра і Павла, отець Назарій: «Цей захід, який сьогодні відбувається, він направлений для того, щоб ми виховали у нашого молодого покоління все – таки знання і любов, наблизили їх до пам’яті про свій народ, про свою державу, про кордони, про майбутнє».

На прохання ініціаторів круглого столу модератором заходу була фахівець системи безоплатної правової допомоги. «Ось цей формат, який пропонують волонтери, а саме лекції, до яких будуть залучені і психологи, і фахівці системи безоплатної правової допомоги, тобто ми, і учасники АТО – це дуже цікавий формат. Це буде передбачати те, що учням не нав’язуватимуть інформацію, а вона буде подаватись цікаво», – розповіла начальник відділу комунікацій та доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Андріцька.

78-3

Долучився до дискусії і викладач Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Андрій Гречанюк, який виборював незалежність України в зоні АТО: «Це певний зв’язок з тими, хто зараз там. І це своєрідна данина пам’яті тим, хто вже не з нами, хто відійшов від нас. Тобто це – знак вдячності, уклін тим хлопцям, які загинули і тим, які ще живі, які виконують свій обов’язок».

Чимало з освітян підтримали таку ініціативу волонтерів. «На даний момент національно-патріотичне виховання є невід’ємною складовою виховного процесу і воно посідає, я так вважаю, перше місце, бо ми маємо виховати справжніх патріотів нашої держави», – висловила свою думку педагог-організатор ЗОШ № 19 Інна Піць.

Залучення різноманітних фахівців і жваве обговорення – це лише перші кроки. На черзі –проведення інтерактивних заходів, спрямованих на патріотичне виховання молоді.

Під час заходу фахівці системи безоплатної правової допомоги також нагадали присутнім про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО».

«Мета проекту – формування нової правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та надання механізмів щодо їх захисту. Саме тому в рамках проекту ми розповідаємо українцям про їхні права і вчимо ці права захищати», – розповіла учасникам круглого столу головний спеціаліст Чернівецького бюро правової допомоги Інна Гавринюк.

Також фахівці системи безоплатної правової допомоги надали присутнім контактну інформацію та роздали інформаційні буклети.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).