назад
28.03.18

Фахівчиня Світловодського бюро правової допомоги допомогла клієнтці встановити факт смерті матері на тимчасово окупованій території

01Начальник Світловодського бюро правової допомоги Алла Мирошник надала правову допомогу клієнтці  у справі щодо встановлення факту смерті її матері на тимчасово окупованій території Донецької області, для реалізації спадкових прав.
19 грудня 2017 року, до Світловодського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка К. з проханням надати їй правову допомогу щодо встановлення факту смерті її матері на тимчасово окупованій території Донецької області для подальшої реалізації свого права на прийняття спадщини.
Наказом від 21 грудня 2017 року № 1136, Олександрійським місцевим центром з надання БВПД для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнтці К., було призначено начальника Світловодського бюро правової допомоги Аллу Мирошник.
Вивчивши матеріали справи, фахівчиня бюроз’ясувала, що мати клієнтки К., родинні відносини між якими підтверджуються свідоцтвом про народження та свідоцтвом про реєстрацію шлюбу заявниці, померла в м. Харцизьк Донецької області. Документом, який підтверджує факт смерті матері є довідка про смерть, видана Харцизькою центральною міською лікарнею Донецької народної республіки.
Проаналізувавши обставини справи та вивчивши всі документи, Алла Мирошник підготувала заяву про встановлення факту смерті. В обґрунтуванні позовних вимогАлла Мирошник, звернула увагу на те, що клієнтка К. не має можливості реалізувати своє право на прийняття спадщини, оскільки не може зареєструвати смерть в органах державної реєстрації, а документи, які підтверджують факт смерті є недійсними через те, що видані незаконними органами.
Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків. Встановлення зв’язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України.
Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.
Дослідивши матеріали справи, 21 грудня 2017 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області прийняв рішення, яким заяву клієнтки К. задовольнив та встановив факт смерті її матері в м. Харцизьк Донецької області.
До Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутисьза адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Адреси бюро правової допомоги:
Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв Крут, 9
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Графа Толстого, 68
Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.