назад

У м. Глухів відбувся круглий стіл «Недитячі сутички: хто несе відповідальність за дитину в школі?»

ShM 180327 01Конфлікти між однолітками вже давно стали невід’ємним елементом дорослішання. Цькування над дітьми може бути різним: від кепкування над зовнішністю до фізичних принижень. Інколи жорстокість дітей і підлітків не знає меж, про що свідчать шокуючі випадки, які відбуваються по всій країні.

У зв’язку з цим 27 березня на базі Глухівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін взяв участь у круглому столі на тему: «Профілактика насильства в школі».

Фахівець бюро детально ознайомив присутніх з основними правами, якими наділений вчитель згідно з чинним законодавством та відповідальністю за порушення прав дитини в навчальному закладі.

«Щойно дитина переступила шкільний поріг, за неї починає нести відповідальність адміністрація школи та педагогічний колектив. Це стосується не тільки періоду занять, але й часу для перерв. Якщо сутичка сталася під час навчального процесу, то й відповідати за її наслідки зобов’язаний учитель відповідного предмета. Звісно, не всі діти сумлінно відвідують кожний урок. Якщо дитина прийшла на перший урок, а потім на якийсь із наступних не з’явилася, вчитель повинен повідомити про це батьків», – наголосив Олександр Топрикін.

У кінці заходу присутні дійшли висновку, що батьки залишаються релевантним джерелом інформації для дітей,  варто саме їх активніше залучати до профілактичної роботи з дітьми. Проводячи відповідну роботу з батьками, можна через них доносити до дітей інформацію про загальні засоби попередження насильницьких ситуацій та наявні форми допомоги, яку дитина може отримати на базі школи.

У завершальній частині заходу працівники бюро розповіли присутнім про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізовується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Його метою є підвищення юридичної грамотність українців та формування правової культури в суспільстві.

Учасники заходу отримали інформаційні матеріали про систему безоплатної правової допомоги в Україні,  інформаційні буклети, розроблені працівниками Глухівського бюро правової допомоги з інформацією про правові послуги, що надає бюро.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –
41400,  м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20,   (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –
41300,  м. Кролевець, вул. Європейська, 15. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000,  м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –
41200, смт  Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.