назад

Фахівчиня системи БПД Житомирщини допомогла клієнту отримати статус ВПО

IMG-15c85795a4c2555bfb8c8aa72a7244f4-VФахівці системи безоплатної правової допомоги завжди захищають права найбільш вразливих категорій населення, зокрема і внутрішньо переміщених осіб. Так 10 липня 2018 року до Чуднівського бюро правової допомоги звернувся Микола Гайворонський(ім’я та прізвище змінено з етичних міркувань). Чоловік розповів, що написав заяву до Управління праці та соціального захисту населення Чуднівської районної державної адміністрації про взяття його на облік як внутрішньо переміщеної особи. Але отримав офіційну відмову. Фахівчиня Чуднівського бюро правової допомоги Інна Циганок, ознайомившись з матеріалами справи склала позовну заяву до Житомирського окружного адміністративного суду з вимогою скасувати дане рішення.

Судом встановлено, що Микола Гайворонський звернувся до Управління праці та соціального захисту населення Чуднівської районної адміністрації Житомирської області із заявою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, у зв’язку зі зміною постійного місця проживання на тимчасове в с. Мотрунки Чуднівського району Житомирської області, як особа яка раніше проживала у с. Михайлівка, Сакського району Автономної республіки Крим.
Згодом пан Микола отримав лист від Управління праці та соціального захисту населення Чуднівської районної адміністрації Житомирської області. У документі чоловіка повідомили, що оскільки, він зареєстрований та фактично проживає з 28.08.2014 за новою адресою у с. Мотрунки Чуднівського району Житомирської області, що не належить до території, де виникли обставини, зазначені в ст. 1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, тому позивач не належить до категорії внутрішньо переміщених осіб, які тимчасового проживають на території району і не підлягає взяттю на облік згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 №509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб”.
Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.
Згідно із ст. 3 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається зокрема: сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій. Датою початку тимчасової окупації Автономної республіки Крим є 20 лютого 2014 року.
Завдяки якісному наданню безоплатної вторинної правової допомоги фахівчинею Чуднівського бюро правової Інною Циганок та враховуючи аналіз вищенаведених правових норм та встановлених обставин, Житомирський окружний адміністративний суд виніс рішення яким визнав противоправним рішення Управління праці та соціального захисту населення Чуднівської районної державної адміністрації, зобов’язав взяти на облік Миколу Гайворонського як внутрішньо переміщену особу та видати відповідну довідку. Рішення набрало законної сили.