назад
14.05.19

Правопросвітництво – пріоритетний сервіс системи БПД

14.05pravo2Якою має бути правопросвітницька стратегія системи безоплатної правової допомоги? Над цим питанням працювали понад 200 учасників I Всеукраїнського форуму «Право&Свідомість», який проходив 14 травня одночасно у п’яти містах України – Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові.

«Співавторами майбутньої стратегії правопросвітництва системи БПД є представники державних органів, правничої спільноти, громадських організацій, експертного середовища. Стратегування – це процес, для якого важлива участь багатьох зацікавлених сторін. Саме спосіб вироблення стратегій через діалог, дискусії на рівні суспільства є запорукою успіху», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

14.05pravo1

П’ять робочих груп у п’яти містах запропонували різні ідеї, думки, рішення, які потім увійдуть у правопросвітницьку стратегію системи БПД. Вони обговорили як подолати недовіру до права та формувати правову свідомість суспільства. Серед тем – якими мають бути правопросвітницькі заходи, як спланувати креативну інформаційну кампанію та виміряти її результат, як залучити партнерів та зацікавити медіа. 

Йшлося про те, що підвищення правової культури є більш ефективним та успішним у порівнянні з посиленням покарання за недотримання правових норм. Тому головне завдання – підвищення рівня правової культури населення, особливо молоді. І тут потрібні амбасадори права. Ними можуть бути волонтери, представники місцевих громад, потерпілі від правопорушень…

14.05pravo5

«За останні п’ять років Україна зробила величезний стрибок у розвитку правової свідомості. Українці нарешті повірили, що свої права можна та треба захищати», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко, який взяв участь у І Всеукраїнському форумі «Право&Свідомість».

Він наголосив, що завдання Мін’юсту – продовжити рух до підвищення рівня правосвідомості українців.

Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що Канада співпрацює з системою безоплатної правової допомоги з 2014 року.

«Те, як добре система безоплатної правової допомоги розвинулась, є реальним здобутком України. Відкриття місцевих центрів та бюро, правових клубів «PRAVOKATOR» – ми бачимо, як зростає ця мережа, як створюються платформи для того, щоб громадяни та представники системи правосуддя могли дискувати з приводу таких питань, як протидія насильству, цькуванню, захист прав споживачів, прав виборців, прав дітей. Все це має сприяти тому, щоб дати людям відчуття справедливості. Впевнений, це те, до чого прагнуть сьогодні українці», – наголосив Роман Ващук.

14.05pravo7

Заступник Директора Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Енн Хоппер наголосила на важливості співпраці владних установ та громадського суспільства у сфері підвищення правосвідомості українських громадян і у допомозі їм скористатися цими правами.

«Владі важлива ця співпраця для того, щоб підвищити правосвідомість громадян. І звичайно, це важливо для самих громадян – знати про свої права та мати можливість скористатися ними», – зауважила Енн Хоппер.

Учасники форуму зазначили, що мають значний досвід проведення правопросвітницьких кампаній, тому їх є чим поділитися. Ця зустріч надала можливість обмінятися результатами правопросвітницької діяльності, практичним досвідом, інноваціями.

«Віримо, що форум стане головною правопросвітницькою платформою країни і збиратиметься щороку для підбиття підсумків зроблено за рік та окреслення нових планів», – зазначив Олексій Бонюк.

14.05pravo8

І Всеукраїнський форум «Право&Свідомість» організовано Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства юстиції України, Міжнародного фонду «Відродження», українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube