назад

Про актуальні питання в сфері трудового законодавства поінформували безробітних Зіньківщини

seminarZinkiv13.05.2019

В рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», 13 травня 2019 року начальник Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко, провів для осіб які перебувають на обліку в Зіньківській районній філії Полтавського обласного центру зайнятостісемінар на тему «Актуальні питання трудового законодавства».

Юрист поінформував присутніх, що відповідно до положень ст. 43 Конституції України, кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Працівник має право на оплату своєї праці на підставі укладеного трудового договору (ст. 21 Закону України «Про оплату праці»).

Сергій Корнійко детально роз’яснив громадянам судовий порядок стягнення заборгованості по заробітній платі.

«Якщо вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною, то для стягнення заборгованості із заробітної плати працівник може звернутися до суду в порядку наказного провадження. В разі коли існує спір щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання, працівник може звернутися до суду в порядку позовного провадження. Термін звернення до суду з позовом про стягнення заробітної плати необмежений» – зазначив керівник бюро.

Статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності, за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплату її не в повному обсязі. Крім того, статтею 175 Кримінального кодексу України, передбачена кримінальна відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності.

Учасники семінару отримали інформаційні матеріали та буклети правового характеру.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: (05353) 3-34-74 .

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.