назад

Фахівці системи БПД Київщини обговорили зі студентами про дискримінацію працівників на робочому місці

Рівність прав і свобод громадян закріплена в Конституції України, а основний принцип недопущення дискримінації в нашій державі викладено в ч. 1 ст. 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Він полягає в тому, що всі особи, незалежно від їхніх певних ознак, мають рівні права і свободи, а також рівні можливості для їх реалізації.

Нажаль, в Україні спостерігаються часті випадки дискримінації, особливо таке трапляється при прийнятті чи звільненні з роботи, а також під час самого робочого процесу. У зв’язку з актуальністю даної проблематики працівники системи БПД Київщини постійно проводять правопросвітницькі заходи для освітян на вказану тему та роз’яснюють як захистити свої права у випадку несправедливого ставлення до вашої особи.

Так, 31 січня фахівчинею Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Ольгою Апанович для студентів 3-го курсу Білоцерківського фахового коледжу сервісу та дизайну був проведений правопросвітницький захід на тему: «Дискримінація працівників на робочому місці».

Під час вказаного заходу юристка розповіла третьокурсникам що таке дискримінація, які її форми, види та як вона проявляється на робочому місці, навела приклади несправедливого відношення до працівника та зазначила як захистити свої права у випадку дискримінації на роботі.

Крім того, з учасниками заходу обговорили що таке мобінг, які його ознаки та  яка відповідальність настає за систематичне цькування на робочому місці.

 « Однією із форм дискримінації є мобінг. Так, 1 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)”, який передбачає відповідальність за цькування і приниження на роботі. Цей термін необхідно застосовувати лише тоді, коли йдеться про приниження на роботі і найбільшим його проявом є систематичне психологічне знущання над колегою чи групою працівників –  зазначила Ольга Апанович».

По завершенню заходу всі учасники дійшли до висновку, що дотримання принципу недопущення дискримінації у сфері праці повинно бути реалізовано на всіх етапах трудових відносин: при укладенні трудового договору, переведенні на іншу роботу, оплаті праці та звільненні.