назад
17.05.18

Фахівець Долинського бюро правової допомоги допоміг неповнолітній клієнтці реалізувати право на шлюб

01Начальник Долинського бюро правової допомоги Сергій Кравчина надав правову допомогу неповнолітній у справі щодо реалізації права на шлюб.
Громадянка М. у квітні 2018 року дізналась про вагітність її неповнолітньої доньки та намір створити сім’ю. Проте, працівники Долинського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Кіровоградській області, куди жінка звернулась для реєстрації шлюбу її доньки, відмовили у реалізації такого права, адже неповнолітня не досягла шлюбного віку.
За порадою, як вчинити у такому випадку, жінка звернулася до Долинського бюро правової допомоги.
Сергій Кравчина, ознайомившись з матеріалами справи, роз’яснив клієнтці положення чинного законодавства щодо реєстрації шлюбу.
Так, відповідно до ст. 22 Сімейного кодексу України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу. У статті 23 Сімейного кодексу України зазначено, що за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, відповідно до рішенням суду, їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.
Проаналізувавши всі обставини справи, Сергій Кравчина склав позовну заяву про надання громадянці А. права на шлюб. Клієнтка досягла шістнадцяти років та має право на шлюб. Також, неповнолітня А. є вагітною, що надає їй таке право та відповідає інтересам заявниці створити сім’ю, реалізувати себе як матір та дружину, взяти на себе права та обов’язки одного з подружжя.
26 квітня 2018 року Долинський районний суд Кіровоградської області дійшов висновку про доцільність надання права на шлюб неповнолітній А., оскільки це відповідає інтересам заявниці та дитини.
Довідково:
Кропивницький місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53.
Долинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Долинська, вул. Шевченка, 59.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.