назад

Система БПД — надійний партнер активних студентів-правників м. Кривого Рогу

32369695 1691048287638930 8542116268667305984 nУ Кривому Розі пройшла панельна дискусія “Майбутнє юридичної освіти”. Захід відбувся 14 травня 2018 року з нагоди створення на базі Криворізького економічного інституту Криворізького осередку Ліги студентів Асоціації правників України. У дискусії взяли участь студенти-правники, викладачі закладу, голова Саксаганського районного суду Олексій Євтушенко, адвокати Владислав Ямковий та Микола Касьян, представники Ліги студентів Асоціації правників України та фахівці системи безоплатної правової допомоги.

У ході дискусії обговорювались питання тривалості вищої юридичної освіти, її змісту, мотивації студентів до саморозвитку. Представники юридичної професії намагались донести до молоді переваги активної громадської діяльності, участі у роботі юридичних клінік, стажування в судах, центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Якими уміннями має володіти майбутній юрист, що важливо знати і вивчати, окрім юридичних знань, чому успішний юрист – це ще й оратор, менеджер, психолог, соціально відповідальний громадянин і лідер – про все це говорили майбутні юристи і юристи-практики.

Окрему увагу приділили також тому, що в Кривому Розі активно практикується участь студентів-правників у правопросвітницьких заходах. При двох закладах вищої освіти міста (Криворізький факультет Дніпропетровського університету внутрішніх справ та Криворізький економічний інститут) функціонують юридичні клініки. А ще студенти-правники відвідують центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де беруть участь у консультуванні, проходять стажування і – завдяки адвокатам системи БПД – активно відстоюють свої права. Саме такий студент-правник звернувся до Першого криворізького центру з надання БВПД з питання оскарження адмінпротоколу, складеного поліцією, і зміг в суді захистити свої права. Інший студент-клініцист юридичного факультету Криворізького економічного інституту – Микита Водзянський – у якості спікера взяв участь в Університеті третього віку для відвідувачів терцентру соціального обслуговування Металургійного району де висвітлив тему “Спадщина”. В усіх цих формах співпраці система безоплатної правової допомоги міста Кривого Рогу — надійний партнер активних молодих студентів-правників, які прагнуть позитивних змін у суспільстві і готові ці зміни втілювати.

Насамкінець учасники дискусії дійшли висновку, що сьогодні для юриста важливі такі уміння, як слухати і чути, говорити впевнено і переконливо, шукати інформацію, мати навички та знання з медіації. Усі ці навички можна отримати тільки в процесі активної практичної діяльності, у тому числі — на користь суспільству. Тим паче, що у суспільства зараз величезний попит на правову інформацію та безоплатну правову допомогу.

Після дискусії студенти провели збори утвореного осередку, що вселяє надію на подальший розвиток молодіжного правозахисного руху в рідному місті.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2018/05/3{/gallery}